back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Τσίπρας: Υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι πολιτική επιλογή να δοθούν τα αναδρομικά

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας» στη Βουλή και αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους τόνισε με έμφαση ότι είναι “υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι πολιτική επιλογή να δοθουν τα αναδρομικά”, θυμίζοντας ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εναρμονιστεί με την απόφαση της δικαιοσύνης για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια.

Φορολογικές εκπτώσεις στους πλούσιους και για τους πολλούς φτώχεια , μείωση μισθών και πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας να ψηφιστεί η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας της Α κατοικίας μέχρι το τέλος του 2029.

«Με το πρόγραμμα Γέφυρα ξηλώνετε την προστασία της Α κατοικίας, εξαπατάτε την μεσαία τάξη και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη με νέα μπόνους» είπε ο κ Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να φέρει έγκαιρα για διαβούλευση τις προτάσεις της επιτροπής Πισαρίδη για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαικό Ταμείο Συνοχής.

Κατέκρινε δε την κυβέρνηση ότι ξεδιπλώνει ένα αφήγημα για την οικονομία ότι δεν θα έχει ευθύνη ότι και να γίνει με την πανδημία και πως τώρα ξορκίζει το κακό μη τυχόν και χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας της επιτυχίας.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Α. Τσίπρα:

“Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών.
Έχετε σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021». Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δε λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση.
Με βάση τις πιο σημαντικές προβλέψεις διεθνώς, ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια.
Εσείς όμως εδώ τι κάνετε ; Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και της επιτυχίας.
Αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.
Δεν ήταν πολιτική επιλογή να δώσετε τα αναδρομικά, όπως είπατε. Ήταν υποχρέωσή σας. Οφείλετε να τα δώσετε, βάσει της απόφασης της Δικαιοσύνης.
Ανησυχούμε για όσα βλέπουμε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων αναφορικά με την έκθεση της ομάδας Πισσαρίδη. Όσα βλέπουμε είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα δεσμευτήκατε προεκλογικά. Και σας ζητώ να φέρετε την Έκθεση σύντομα στη δημοσιότητα και τις δικές σας προβλέψεις προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όμως μας προβλημάτισε βαθιά: η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.
Χαρακτηρίσατε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιόν; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν; Και μετά τους βαρύγδουπους πανηγυρισμούς για τα δήθεν 70 δις που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και τα κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς, ήρθαν τα δημοσιεύματα Διεθνών αναλυτών και ινστιτούτων, όπως το Μπρύγκελ, που αποδεικνύουν ότι η η συμφωνία άφησε την Ελλάδα με περίπου 7 δις λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αν το σχέδιό σας σημαίνει λιτότητα για τους πολλούς, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια, να γνωρίζετε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές που θα πάρουμε τελικά, δεν είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Ενώ την ίδια στιγμή, υπενθυμίζω, το δημόσιο χρεός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 200% του ΑΕΠ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους.
Επιτρέψτε μου, τώρα, να σταθώ και στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την περίοδο 2015-2019, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος. Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Εσείς τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα ; Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο «γέφυρα», αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα.
Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Μπροστά στις χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα στα πρόθυρα “ασφυξίας”, είναι αναγκαίο όχι να άρετε τη προστασία της α κατοικίας αλλά να διευρύνετε το πλαίσιο για την προστασία της.Πλαίσιο που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα