back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σε πέντε άξονες το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε επίσης

Νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αναμένεται να φέρει εντός του 2020 προς ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των ΑΕΙ θα κατατεθεί αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο.

Μετά το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίζεται την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή, το σχέδιο νόμου για τα ΕΠΑΛ που θα έρθει το φθινόπωρο, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που έγινε νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2020 και τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκαν πριν από περίπου 2 μήνες, το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει και προαναγγείλειι το τελευταίο διάστημα η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, το νομοσχέδιο θα κινείται στους εξής πέντε άξονες:

1. Θέματα οργάνωσης διάρθρωσης και διοίκησης των ΑΕΙ, με αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές αλλά και στο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων.

2. Διοργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων σπουδών πρώτου δεύτερου και τρίτου κύκλου, εισαγωγή ξενόγλωσσων τμημάτων για αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα κλπ.

3. Θέματα φοιτητικής μέριμνας, με ενίσχυση των φοιτητικών εστιών και των προγραμμάτων στέγασης και σίτισης. Επιπλέον, μεταξύ των παρεμβάσεων είναι και η αλλαγή του πλαισίου, ώστε να καταργηθεί το φαινόμενο των«αιωνίων φοιτητών», καθώς θα τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών.

4. Ανάπτυξη και οικονομική διαχείριση, προσέλκυση νέων πόρων ενίσχυση της έρευνας. Επιπλέον έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

5. Διαδικασία στελέχωσης των ΑΕΙ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα