back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Σία Αναγνωστοπούλου στον Αθήνα 9.84: «Ο Ερντογάν μάλλον δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ακούει κανέναν»

Διαβάστε επίσης

«Οσο και αν ο Ερντογάν διεκδικεί για τη χώρα του ρόλο ισχυρής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλλον δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ακούει κανέναν» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου στον Αθήνα 9.84 και στην Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Σε σχέση με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παράλληλα ξεκαθάρισε ότι: «Κανένα κόμμα σε περίπτωση πρόκλησης ή επίθεσης θα έχει διαφορετική γραμμή ή θα προσπαθήσει να επωφεληθεί ασκώντας μιαν άλλη πολιτική, είναι δεδομένο», ενώ για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ανταλλάγματα σε σχέση με την συναίνεση στα εθνικά θέματα επισήμανε
«Βάλαμε πλάτη χωρίς προυποθέσεις και αστερίσκους στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και στην ψήφο των ομογενών. Είναι προσβλητικό και κακεντρεχές να λέει κάποιος ότι το κάνουμε με ανταλλάγματα »

Η κυρία Αναγνωστοπούλου διαπίστωσε αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά εξέφρασε προβληματισμό για τη φιλοπολεμική ρητορική της Τουρκίας, την οποία απέδωσε στα οξυμένα εσωτερικά της προβλήματα. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο ΥΠ.ΕΞ και η κυβέρνηση διατηρούν φιλοπολεμικό κλίμα για εσωτερική κατανάλωση. Η ρητορική τους ανεβαίνει, όταν υπάρχουν οξυμένα εσωτερικά και δη οικονομικά προβλήματα» ανέφερε.

Συνδέοντας τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με την γενικευμένη αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της στάσης του Αμερικανικού παράγοντα, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ αποχώρησαν άτσαλα, αφήνοντας τοποτηρητές στο πόδι τους χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση με κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Συρία και ακόμα χειρότερα η Λιβύη, γεγονός που επιτρέπει σε χώρες όπως η Τουρκία να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο διεθνώς, με τρόπο όχι ιδιαιτέρως νόμιμο.»

Η κυρία Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής της Ελλάδας, που – όπως σημείωσε- «φάνηκε πολύ αυτούς τους μήνες και τις μέρες. Επί δεκαετίες κυριαρχούσε το δόγμα της αδράνειας. Δεν ακουμπάμε τίποτα προκειμένου να μην έχουμε πολιτικό κόστος, αφήνουμε τα πράγματα να κυλάνε και πάμε βλέποντας και κάνοντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε διαρκή διάλογο με την Τουρκία, την πίεζε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Και ο Τσίπρας πήγε στην Τουρκία και ο Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα»

Για το ζήτημα των κυρώσεων, υπογράμμισε «Φωνάζαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση έθετε μονίμως το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, ώστε να μπορεί να έχει απέναντί της μια ΕΕ ενωμένη σε σχέση με την αντιμετώπισή της. Οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνον στο τι θα επιβληθεί στην Τουρκία, συνίστανται κυρίως στην ασκούμενη πίεση για ύπαρξη ενιαίας ευρωπαικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας και είναι σημαντικές ως προς το οικονομικό τους αντίκρυσμα.

Στην επισήμανση ότι ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν πολλά, η κυρία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην απόφαση να κλείσει – μέσω της συνθήκης των Πρεσπών- το Μακεδονικό, που είχε να κάνει και με την πολιτική της Αγκυρας στην περιοχή. «Δεν τολμούσε να το ακουμπήσει καμία κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ το πλήρωσε με την επίθεση, την οποία υπέστη» τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα