back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμανουέλ Μακρόν : “Σφάλμα να αφήσει η Ε.Ε την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια της Τουρκίας”

Διαβάστε επίσης

Θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων «παικτών», ιδίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: « Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας. Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» . Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Κύπρου: ” Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει . Γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα . Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη κυριαρχία της με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσά μετά από πρόσκληση του κ. Μακρόν . Ενόψει αυτής της συνάντησής και εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο μετά την τουρκική Navtex, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είχα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας . Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης μέσω Twitter.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 11:30 το πρωί(ώρα Κύπρου).  Στις 12 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου), ξεκίνησε η συνάντηση με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της ‘Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός ‘Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Παντιάς Ηλιάδης, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας είχε συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί.

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα σήμερ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα