back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς – Μετά τον Αλέξη Τσίπρα η σειρά της Φώφης Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στις 12:30 στο γραφείο του πρωθυυπουργού στη Βουλή και ολοκληρωθηκε γυρω στις 13:15.  Η στοιχομυθία ηταν «γεια σου, Κυριάκο»«γεια σου, Αλέξη»και ακολούθησε ο χαιρετισμός με τους αγκώνες, «ο μόνος αποδεκτός χαιρετισμός λόγω κορονοϊού », όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

-Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,
-Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,
-Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,
-Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.

 

Στο φόντο της αντι-Navtex που εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος,  ως απάντηση στη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η ‘Άγκυρα για τον θαλάσσιο χώρο νοτίως και ανατολικώς του Καστελόριζου,  η ελληνική διπλωματία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

«Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε δε ότι «συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την αυριανή μου συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν»

Αλ. Τσίπρας: Επιβάλλεται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την ελληνοτουρκική κρίση.

«Να έρθει στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το μείζον ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης, να έρθει εδώ να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να κρύβεται, δεν μπορούν να είναι άδεια τα έδρανα της Βουλής σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να ενημερώσει τη Βουλή και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα».

Κυρ. Μητσοτάκης “Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας”

“Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο Δίκαιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ωρωπό όπου μίλησε στην εκδήλωση της Βουλής για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών στο δήμο Ωρωπού με σκοπό την ίδρυση “Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού”.

“Η εθνική ενότητα αποτελεί την σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι “το περιβάλλον γύρω μας είναι ασταθές, οι γείτονές μας φροντίζουν συνεχώς να το φορτίζουν, είμαστε όμως συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι- όπως ανέφερε- στις εξάρσεις της στιγμής”.

Ανακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην ανακοινωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι από τις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis και υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου, σημειώνοντας πως και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην ίδια περιοχή στο παρελθόν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως «η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα το υποστηρίζει αυτό για το Καστελλόριζο και περιοχές που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, αυτή η θέση είναι μαξιμαλιστική για την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου.

Το Καστελλόριζο έχει 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία, ενώ απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα και αυτό το νησί δεν μπορεί να κλείνει μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αρνούμαστε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση την Τρίτη στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς, για την κατάσταση που επικρατεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο και για την ετοιμότητα των ενόπλων Δυνάμεων από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και αντιμετωπίζουν την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία και αν χρειαστεί και με αποφασιστικότητα.

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Δρ. Μάρκ Έσπερ (Dr. Mark Thomas Esper, U.S. Secretary of Defence). O Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του, για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε, ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση του αμερικανού υπουργού άμυνας, στα όσα του εξέθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, για

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τη γειτονική χώρα «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της».

Χάικο Μαας: Οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να πάρουν τέλος και να μην υπάρξει χώρος για νέες δραστηριότητες

“Αναμένουμε οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να πάρουν τέλος και να μην υπάρξει χώρος για νέες δραστηριότητες” το σαφές μήνυμα που απέστειλε στην Άγκυρα από την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος ΕΕ- Τουρκιας, αν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς αυτό το ζήτημα.

Οι εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ του κ Μάας και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματική πρωτοβουλία εκ μέρους του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ως προς αυτή την κίνηση της Γερμανίας ο κ. Μάας επεσήμανε πως “πάντα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στη μείωση των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων. Ως γερμανική προεδρία της ΕΕ θα το κάναμε ούτως ή άλλως, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία ή σε ποιον ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο πλαίσιο αυτού του “διαλόγου”.

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν το έχει πράξει ως τώρα, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Mε αφορμή τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες σε αμφισβητούμενες περιοχές, το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν το έχει πράξει ως τώρα, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα».

Δ. Κουτσούμπας : Oι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων “νίπτουν τας χείρας τους

«Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την τουρκική NAVTEX.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα