back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΕΔΕ: Έως τα μέσα Αυγούστου να καταβληθεί στους δήμους η β’ δόση της έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

«Ανάγκη αλλά και στόχος είναι ως τα μέσα Αυγούστου να καταβληθεί στους δήμους η β’ δόση της έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα για την επικοινωνία που είχε για το θέμα με το υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε από όσους δήμους που δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα τυπικά στοιχεία στο «παρατηρητήριο», να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων κι όχι των Περιφερειών

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις θέσεις μελών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ως προς την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τον ρόλο των Περιφερειών στη δημιουργία και λειτουργία Διαβαθμικών Συνδέσμων. Επισημάνθηκε ότι «ο Β’ βαθμός δεν έχει ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά αρμοδιότητα των Δήμων».

Γ. Πατούλης: Η συμμετοχή των Περιφερειών θα συμβάλλει στη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους

Για το ζήτημα ο α΄αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης με ανακοίνωση του διαβεβαιώνει την Ένωση για την πάγια θέση του σε όλη την διαδρομή του στο χώρο – ως δήμαρχος πρόεδρος της ΚΕΔΕ και περιφερειάρχης – ως προς μια «ειλικρινή και ισότιμη σχέση πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης».

Αναφέρει ότι η παραπάνω άποψη την οποία εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοδωρικάκου, για την ανάγκη να έχουν οι Περιφέρειες ρόλο και λόγο στους Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους, υπηρετεί ένα στόχο: Τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών. Τόνισε, δε, ότι η πρόταση αυτή δεν στρέφεται ενάντια στο ρόλο που επιτελούν οι δήμοι αλλά «υπηρετεί την εθνική προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της».

Νέες συμβάσεις για προσωπικό έκτακτων αναγκών

Αναφορικά με τις συμβάσεις για έκτακτο προσωπικό το Σώμα ενημερώθηκε για την έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, όπου λήγει το εξάμηνο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορονοϊού, οι δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις γα έκτακτο προσωπικό διάρκειας έως 4 μηνών ή σε περίπτωση αυξημένων αναγκών να συνεχίσουν να απασχολούν το ίδιο προσωπικό, ανανεώνοντας τις συμβάσεις.

Παράταση της αναστολής πληρωμής δόσεων των δανείων Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Με την ΚΕΔΕ να ζητά την επέκταση της τρίμηνης αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των Δήμων στο ΤΠΔ, για άλλους τρεις μήνες και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις, ζητήματα στα οποία διαφάνηκε «η θετική πρόθεση για άμεση αντιμετώπιση» τους, τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο όσο και από τον πρόεδρο του Ταμείου, Δ. Σταμάτη.

Ληξιπρόθεσμα

Σχετικά με την τελευταία γενιά ληξιπροθέσμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αποσαφήνισε ότι τα 200 εκατ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως με τα νέα δεδομένα, το 40% του ποσού που θα δοθεί σε δήμους δεν θα αναζητηθεί, ενώ 60% θα επιστραφεί μέσω των ΚΑΠ του κάθε δικαιούχου δήμου. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, πρότεινε το ποσό των 200 εκατ. να δοθεί δίκαια και αναλογικά σε όλους τους δήμους, με δεδομένο ότι οι απώλειες που καταγράφονται λόγω του κορονοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.

Επέκταση αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Για το ζήτημα της προσχολικής εκπαίδευσης ανακοινώθηκε από την ΚΕΔΕ ότι, με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, θα ζητηθεί η επέκταση της διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και σε άλλους δήμους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατάλληλες υποδομές. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί η εξαίρεση για τους Δήμους : Παλαιού Φαλήρου, Φυλής, Ευόσμου και ίσως Ηρακλείου Κρήτης.

Επόμενο ΔΣ και Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με την αρωγή της ΔΕΘ

Τέλος το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ και των εγκαινίων του περιπτέρου της εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά, 1 – 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στο Βελλίδειο, θα διεξαχθεί το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας Beyond.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα