back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επιστολή Π. Γερουλάνου σε Κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

Διαβάστε επίσης

Να διορθώσει τα “κακώς κείμενα” του Μεγάλου Περιπάτου καλεί τη δημοτική Αρχή ο Παύλος Γερουλάνος με επιστολή του προς τον Κώστα Μπακογιάννη.

” Η Δημοτική Αρχή δεν πέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη των Αθηναίων τόσο λόγω της κίνησης που προκλήθηκε, του υπέρογκου οικονομικού κόστους της δοκιμαστικής περιόδου όσο και της αισθητικής που τρόμαξε ακόμα και τους πιο καλόπιστους” σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα Είσαι Εσύ.

Ολόκληρη η Επιστολή

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Η στήριξη που δώσαμε ως παράταξη στο εγχείρημα του λεγόμενου «Μεγάλου Περίπατου», παρά τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις μας, προέκυψε από την πεποίθησή μας ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από πιο εύκολη πρόσβαση για πεζούς, για ΑμεΑ και συμπολίτες μας που δυσκολεύονται στη μετακίνησή τους, καθώς και τη δημιουργία δημοσίων χώρων πρασίνου ανοιχτών στους Αθηναίους.

Όσο σημαντικό, όμως, είναι το όραμα ενός σχεδίου, εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος υλοποίησής του. Κάθε μεγάλη παρέμβαση αυτού του είδους, για να πετύχει, χρειάζεται να αγκαλιαστεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ωφελούμενους από αυτήν, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια πειραματική προσπάθεια που η μόνιμη εφαρμογή της θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της πόλης. Στην εφαρμογή των παρεμβάσεων του εγχειρήματος η Δημοτική Αρχή δεν πέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη των Αθηναίων τόσο λόγω της κίνησης που προκλήθηκε, του υπέρογκου οικονομικού κόστους της δοκιμαστικής περιόδου όσο και της αισθητικής που τρόμαξε ακόμα και τους πιο καλόπιστους. Η απουσία χρόνου ανοιχτής και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους πολίτες της Αθήνας, η παντελής έλλειψη σύνδεσης αυτής της παρέμβασης με την αρχική Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και η αποφυγή σύνδεσης αυτού του εγχειρήματος με τη γνώση που είχε παραχθεί από την εμπειρία του Τριγώνου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δυσκόλεψε τη στήριξη ακόμα και από τους πιο φυσικούς συμμάχους του εγχειρήματος καθώς έδωσε την εντύπωση σπασμωδικών, προσωπικών επιλογών και όχι μελετημένης και συντονισμένης προσπάθειας. Όλα τα παραπάνω έχουν δυσκολέψει τόσο την παράταξή μας όσο και τους συμμάχους του εγχειρήματος να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια.

Όμως, στην παράταξή μας, «Αθήνα Είσαι Εσύ», θεωρούμε ότι μια σωστή πολιτική δεν πρέπει να μηδενίζεται λόγω της κριτικής που της ασκείται, αλλά να προσαρμόζεται στις σωστές ενστάσεις που διατυπώνονται. Είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε τις αντιδράσεις των πολιτών της Αθήνας και να εντάξουμε λύσεις στο σκεπτικό του εγχειρήματος. Επειδή λοιπόν εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο όραμα της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να βελτιώσουμε τη στήριξη των Αθηναίων πολιτών προς την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, θεωρούμε ότι η συνέχιση της στήριξης μας θα βασιστεί στη βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στις παρακάτω αλλαγές στον σχεδιασμό της.

1. Για να αποφευχθούν λάθη της πρώτης φάσης, να εμπλουτιστεί η διαπαραταξιακή, διεπιστημονική επιτροπή με την εκπροσώπηση αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, γεωπόνων, εικαστικών, καλλιτεχνών και οικονομικών παραγόντων.

2. Να πραγματοποιηθεί ανοιχτή διαβούλευση για το εγχείρημα με τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους οργανισμούς των Μ.Μ.Μ. και τις οργανώσεις των ΑΜΕΑ, χωρίς την στήριξη των οποίων εμείς δεν θα δώσουμε τη δική μας. Είναι επίσης σημαντικό να κληθούν άμεσα στη διαπαραταξιακή οι οργανώσεις κατοίκων των γύρω περιοχών που έχουν αντίληψη της επιρροής του έργου στη δική τους πρόσβαση στην πόλη.

3. Να δημοσιοποιηθεί η μελέτη καθώς και όλα τα σενάρια, για τα οποία ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γιαννής, είπε πως απορρίφθηκαν προτού καταλήξει η Δημοτική Αρχή στο σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου.

4. Να δημοσιοποιηθούν όλοι οι συνεργαζόμενοι με τον κ. Γιαννή φορείς και ιδιώτες.

5. Να τηρηθούν απαρέγκλιτα από τους αναδόχους όλων των έργων οι εργασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επιβάλει ο νόμος και να υπάρξουν ρήτρες από τον Δήμο σε αυτούς που δεν τις τηρούν.

6. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σύστημα αστυνόμευσης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις εισόδους και εξόδους από τους δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας.

7. Τα έργα και οι τελικές αναπλάσεις να είναι αποτελέσματα διεθνών διαγωνισμών.

8. Οι πηγές χρηματοδότησης του έργου ή των μερών αυτού να περνούν από ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση και να ψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

9. Με το σκεπτικό ότι αυτό το εγχείρημα αφορά όλη την πόλη και όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, όλες οι αποφάσεις για το εγχείρημα, ειδικά οι μεγάλες οικονομικές, να παίρνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ανοιχτή δημόσια διαβούλευση και όχι στις Επιτροπές του Δήμου όπου μια παράταξη έχει μόνη της την πλειοψηφία. Αυτό αφορά προφανώς και τους προϋπολογισμούς και τις αναθέσεις των έργων.

10. Εν όψει της επιστροφής των Αθηναίων στο τέλος του Καλοκαιριού, να αποδοθεί από την Επιτροπή Διαβούλευσης μία λωρίδα της Πανεπιστημίου στο οδικό δίκτυο έως τη δημόσια αξιολόγηση της πρώτης φάσης των παρεμβάσεων οπότε και θα επανεξεταστεί η συγκεκριμένη πεζοδρόμηση.

Πιστεύουμε ότι με τις παραπάνω παρεμβάσεις η Δημοτική Αρχή θα δείξει ότι αφουγκράζεται τις ενστάσεις των Αθηναίων, αντιλαμβάνεται τα λάθη της πρώτης φάσης και είναι έτοιμη να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Τη στήριξή μας στην επέκταση της δοκιμαστικής φάσης θα δώσει η παράταξή μας εφόσον αυτές οι αλλαγές έχουν υλοποιηθεί μέχρι το πέρας του πρώτου τριμήνου.

Με εκτίμηση,

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ»

Παύλος Γερουλάνος

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα