back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πιέζεται από τις δημοσκοπήσεις – Αλλάζει στρατηγική ο Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Με το ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις να μειώνεται σχεδόν 100 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται την επιδημία του κορονοϊού, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε χθες Τρίτη να αλλάξει στρατηγική αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης.

Η υγειονομική κρίση «σίγουρα, δυστυχώς, θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει. Δεν μου αρέσει που το λέω αυτό, αλλά έτσι είναι», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο στην πρώτη του καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την covid-19 αφότου την είχε διακόψει στα τέλη του Απριλίου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήσαμε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του Νότου μας», πρόσθεσε ο Τραμπ, κάνοντας λόγο για «μεγάλες πυρκαγιές» και για μια «πολύ δύσκολη κατάσταση» στη Φλόριντα.

Έπειτα από μια βελτίωση στην κατάσταση της επιδημίας στα τέλη της άνοιξης, η κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε, με τους νεκρούς λόγω του κορονοϊού να έχουν φτάσει τις 141.800. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημειώνει έκρηξη, με περισσότερα από 60.000 να καταγράφονται καθημερινά εδώ και μία εβδομάδα και τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 3,88 εκατομμύρια από την αρχή της επιδημίας. Άνοδο σημειώνει και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων, που παραμένει πάνω από 700 κατά μέσο όρο.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις νότιες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, όπου χρειάστηκε να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Μέχρι τώρα ο Τραμπ προσπαθούσε να γυρίσει σελίδα στην covid-19 ανεξαρτήτως κόστους, άσκησε πιέσεις να επανεκκινήσει η οικονομία, αλλά και η προεκλογική του εκστρατεία, προκαλώντας αντιδράσεις ότι αγνοεί τη σοβαρότητα της επιδημίας και ότι είναι σε άρνηση σε ό,τι αφορά την άνοδο των κρουσμάτων.

Έπειτα από μια αποτυχημένη προεκλογική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα τον Ιούνιο, η εξέλιξη της επιδημίας δεν επέτρεψε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις που τόσο αγαπά.

Αλλαγή στρατηγικής

Όλο αυτό τον καιρό ο αντίπαλός του από τους Δημοκρατικούς, ο Τζο Μπάιντεν, θεωρείται πιο ικανός να αντιμετωπίσει τις πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις: αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, θα τις κέρδιζε με άνεση.

Οπότε ο Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει στρατηγική: για πρώτη φορά χθες κάλεσε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα.

«Ζητάμε από όλους να φορούν μάσκα όταν δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν οι αποστάσεις», τόνισε χθες Τρίτη. Κι αυτό παρότι ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά να εμφανίζεται δημόσια με μάσκα: φόρεσε πάντως μία μπροστά στις κάμερες στις 11 Ιουλίου κατά την επίσκεψή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ.

«Τη χρησιμοποιώ με χαρά», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Τραμπ, αν και μέχρι τώρα υπερασπιζόταν την ατομική «ελευθερία» των πολιτών να επιλέγουν αν θα φορούν μάσκα ή όχι.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να «παρακαλέσει» τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων πολλοί κυβερνήτες πολιτειών που αντιμετωπίζουν μεγάλη άνοδο κρουσμάτων, αλλά και κοινοβουλευτικοί που θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους τον Νοέμβριο ζητούν από τον Τραμπ να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και να καταστήσει τη μάχη κατά της επιδημίας προτεραιότητα.

Μόνος απέναντι στους δημοσιογράφους, χωρίς τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, τον Άντονι Φάουτσι, τον οποίο κατηγορεί ότι ανησυχεί πολύ, ο Τραμπ παρέμεινε σχετικά σοβαρός.

Σε αντίθεση με τις ατελείωτες ενημερώσεις της άνοιξης, η χθεσινή διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα, ενώ απέφυγε να τη μετατρέψει σε προεκλογική ομιλία επιτιθέμενος στον Μπάιντεν. Ωστόσο ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου υποσχόμενος να πραγματοποιήσει και άλλες «αρκετά σύντομα», στις οποίες θα αναφερθεί «και σε άλλα θέματα, κυρίως οικονομικά».

 

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα