back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι 27 συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν στις 5 το πρωί τα ξημερώματα σήμερα  σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης . Η συμφωνία  επιτεύχθηκε μετά από το νέο συμβιβαστικόσχέδιο που παρουσίασε χθες στις 7 το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ακολούθησαν, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και το τελικό κείμενο συμπερασμάτων παρουσιάσθηκε στις 5 το πρωί, με τη συμφωνία να ανακοινώνεται  στις 5.31 π.μ με tweet του Σαρλ Μισέλ. 

Σύμφωνα με τον τελικό συμβιβασμό, το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα χορηγήσει 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Αντικείμενο σκληρής, παρατεταμένης μάχης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Το Ταμείο θα είναι τριετές  με πληρωμές έως και το 2026. Το βασικό εργαλείο, το Recovery and Resilience Facility, αποτελεί σχεδόν το 90% του Ταμείου, φτάνοντας τα 672,5 δισ. ευρώ (από 560 δισ. στην πρόταση της Κομισιόν και 625 στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ του Σαββάτου), με 360 δισ. επιχορηγήσεις και 312,5 δισ. δάνεια. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 32,1 δισ. (οριακά περισσότερα από ό,τι με την πρόταση της Επιτροπής), αλλά με μεγαλύτερη αναλογία δανείων προς επιχορηγήσεις σε σχέση με πριν (ως 12,5 δισ. δάνεια και λίγο πάνω από 19,5 δισ. επιχορηγήσεις).

Σχεδόν το ένα τρίτο των κονδυλίων προορίζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και, μαζί με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πακέτο πράσινων κινήτρων στην ιστορία. Όλες οι δαπάνες πρέπει να είναι συνεπείς με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Σαλρ Μισέλ: Η συμφωνία αφορά το μέλλον

Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Μακρόν: είναι μια ιστορική ημέρα

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

 

Τζουζέπε  Κόντε : Το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία,

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα “φιλόδοξο” ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 “με ισχύ και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

“Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισεκ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισεκ ευρώ με τη μορφή δανείων.

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί αρχικως το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού. Η Ιταλία θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του σχεδίου και αναμένει να λάβει περίπου 82 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και περίπου 127 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ανέφερε ανώτερος Ιταλός αξιωματούχος.

Ο Μαρκ Ρούτε δηλώνει ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ παρέμειναν ισχυρές

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Τρίτη ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ παρέμειναν ισχυρές, παρά τις ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε όλοι επαγγελματίες, μπορούμε να δεχθούμε μερικά χτυπήματα», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους.

«Είμαι ευχαριστημένος με αυτήν τη συμφωνία, δεν νιώθω απογοήτευση σχετικά με αυτήν», συμπλήρωσε.

 

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα