back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο σκάνδαλο στον Παναμά: Κατηγορίες σε πρώην ανώτατους αστυνομικούς για εμπορία όπλων

Διαβάστε επίσης

Σε τρεις πρώην ανώτατους αξιωματικούς της παναμαϊκής αστυνομίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπορία όπλων και επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εισαγγελία της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Συνολικά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ πρόσωπα για κατοχή και εμπορία όπλων και εκρηκτικών, ενημέρωσε η εισαγγελία με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε.

Η εισαγγελία δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των κατηγορουμένων. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην υπόθεση είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τρεις από τους κατηγορούμενους είναι πρώην επικεφαλής των τριών σημαντικότερων αστυνομικών υπηρεσιών του Παναμά:

πρόκειται, κατά τις πηγές αυτές, για τον Ομάρ Πινσόν, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας (2014-2018)· τον Μπέλσιο Γκονσάλες, τον πρώην γενικό διευθυντή (2010-2018) της εθνικής αεροναυτικής υπηρεσίας (Servicio Nacional Aeronaval, SENAN)· και τον Φρανκ Αμπρέγο, τον πρώην επικεφαλής της συνοριοφυλακής (2008-2016).

Ο δικαστής επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό σε έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους και δικαστικό έλεγχο στους υπόλοιπους δύο, κατά την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Τους κατηγορούμενους βαρύνουν υποψίες ότι «εισήγαγαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Εμέλδο Μάρκες. Τα όπλα αυτά βρίσκονται στην κατοχή «πολιτών» και δημόσιων θεσμών, αντίθετα με ό,τι δηλώθηκε στα έγγραφα εκτελωνισμού τους, πρόσθεσε.

Η απαγγελία κατηγοριών εγγράφεται στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας που διενεργείται, με κωδική ονομασία «Furia». Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη 19 προσώπων την περασμένη εβδομάδα.

Σε 28 επιχειρήσεις που έγιναν κατασχέθηκαν 34 πυροβόλα όπλα και πάνω από 2.000 σφαίρες.

«Ορισμένα από τα όπλα αυτά είναι διαμετρήματος απαγορευμένου για τους ιδιώτες στον Παναμά», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Μάρκες.

Στον Παναμά «υπάρχει μεγάλη αγορά όπλων» και οι αρχές προχωρούν στην κατάσχεση «ως και τριών όπλων την ημέρα», έχει αναγνωρίσει ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Πίνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα