back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πέτσας: Επανέρχεται η εβδομαδιαία ενημέρωση για κορονοϊό – Κάθε Τρίτη στις 18.00 με Νίκο Χαρδαλία

Διαβάστε επίσης

Την επαναφορά, σε εβδομαδιαία βάση, της ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά αποκλειστικά για τα επιχειρησιακά ζητήματα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και προανήγγειλε ένταση των ελέγχων.

Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, ενώ ερωτηθείς για το εάν θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι σε αυτή την φάση αποφασίστηκε να αφορά μόνο στα επιχειρησιακά θέματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την βελτίωση που παρατηρείται στους επιδημιολογικούς δείκτες στη Σουηδία, οι πτήσεις από την χώρα αυτή θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά μεμονωμένες απόψεις από επιδημιολόγους που συμμετέχουν στη επιτροπή.

Υπογράμμισε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ελήφθη απόφαση για εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου ώστε όπου είναι υποχρεωτική η χρήση, να ελέγχεται και όπου γίνεται σύσταση, να υπάρχει σύσταση.

«Αν κριθεί αναγκαίο να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο μετά από σύσταση της επιτροπής δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» και σημείωσε ότι σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων,, καθώς και ότι στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

Τόνισε επίσης ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τεστ, καθώς μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.

«Η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού που είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο και αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα: Ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προχθές 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 69 Δήμους σε όλη την επικράτεια, ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες. Όπως είπε, οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα