back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος»: Συμμετοχή σε δύο Φεστιβάλ τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε επίσης

Το φετινό δύσκολο καλοκαίρι ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου “Η Ήπειρος” συνεχίζει την πολιτιστική του δράση. «Στα προσεχή σχέδια του Συνδέσμου συγκαταλέγεται η εμφάνιση της Χορωδίας στο φετινό “Φεστιβάλ Χορωδιών” του Μικρασιατικού Συλλόγου Αναβύσσου στις 19 Ιουλίου και η εμφάνιση του Σχήματος Πολυφωνικού Τραγουδιού στην “21η Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού” στο Θέατρο Πέτρας, στις 26 Σεπτεμβρίου», ανέφερε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Γιώργος Τάσσης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου.

Η πορεία του Συνδέσμου

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου “Η Ήπειρος” ιδρύθηκε το 1963 και είναι ο παλαιότερος σύλλογος της πόλης του Ζωγράφου. Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του ΔΣ υπήρξε ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων και του Αγώνα για την Απελευθέρωση της Ηπείρου, Αθανάσιος Τσεκούρας.

Στα δεκάδες χρόνια της λειτουργίας του ο Σύνδεσμος, μέσα από την πλούσια δραστηριότητά του, προάγει αδιάκοπα τον Ηπειρωτισμό. Τα τελευταία χρόνια, χάριν των άοκνων προσπαθειών του νεανικού και δυναμικού ΔΣ του, σε συνδυασμό με την εθελοντική συμμετοχή και τον ζήλο των μελών του για την Παράδοση, ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής προσφοράς και της πολιτιστικής δράσης του Δήμου Ζωγράφου.

Σημαντικά επιτεύγματά αποτελούν τα πολυπληθή Χορευτικά Τμήματα με χοροδιδάσκαλο το μέλος του Συνδέσμου Αποστόλη Γεωργίου, καθώς και η Χορωδία και το Σχήμα Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Η μεικτή Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου “Η Ήπειρος” συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΔΣ το φθινόπωρο του 2016 και σήμερα αριθμεί περί τα 30 μέλη, γυναίκες και άντρες διαφόρων ηλικιών.

Από τους κόλπους της Χορωδίας αυτής ανεφύη το Σχήμα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού του Συνδέσμου, το 2017.

Μαέστρος είναι ο πανελλήνιας φήμης μουσικός και τραγουδιστής Βαγγέλης Κώτσου, καταγόμενος από τα Κτίσματα Πωγωνίου Ιωαννίνων, μέλος οικογένειας με μακρά θητεία στο παραδοσιακό τραγούδι και με πολυετείς σπουδές στο κλασσικό τραγούδι, στην σύνθεση, στην μουσική ενορχήστρωση και στην διεύθυνση ορχήστρας, διαθέτων πλούσια εμπειρία τόσο ως δάσκαλος Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής & Πολυφωνικού Τραγουδιού όσο και ως τραγουδιστής σε παραστάσεις, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετοχές

Παρά το νεοσύστατο της Χορωδίας και του Πολυφωνικού του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, αμφότερα τα σχήματα έχουν λάβει μέρος σε πλείστες εκδηλώσεις, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από κοινό και ειδικούς. Μερικές από τις διοργανώσεις στις οποίες έχουν δώσει το “παρών” είναι:

Το ετήσιο “Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής Χορών και Γεύσεων” του Δήμου Ζωγράφου

Ο ετήσιος “Διαγωνισμός Χορωδιών” που διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο από τον Βαγγέλη Κώτσου, με την αρωγή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Οι ετήσιες Χορωδιακές συναντήσεις του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου “Ο Σταυραετός”

Το “Ετήσιο Φεστιβάλ Χορωδιών” του Μικρασιατικού Συλλόγου Αναβύσσου

Το “Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών” του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Μεταμορφώσεως “Ο Πύρρος”

Στην 19η & 20η “Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού” (“Πολυφωνικό Καραβάνι” Αλέξανδρου Λαμπρίδη) στο Θέατρο Πέτρας

Στην παράσταση “Η Ήπειρος ταξιδεύει” στο Ηρώδειο (2018), που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Στο “3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής και Θρησκευτικής Μουσικής” στην Τήνο (2019), υπό την αιγίδα του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Στον “3ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στην Καλαμάτα” (2019), αποσπώντας τη 2η θέση (βραβείο SILVER) στην κατηγορία FOLKLORE

Εμφανίσεις 2020

Στα προσεχή σχέδια του Συνδέσμου συγκαταλέγεται η εμφάνιση της Χορωδίας στο φετινό “Φεστιβάλ Χορωδιών” του Μικρασιατικού Συλλόγου Αναβύσσου στις 19 Ιουλίου 2020 και η εμφάνιση του Σχήματος Πολυφωνικού Τραγουδιού στην “21η Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού” (“Πολυφωνικό Καραβάνι” Αλέξανδρου Λαμπρίδη) στο Θέατρο Πέτρας, στις 26 Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης, το επόμενο έτος, πιθανή είναι η συμμετοχή της Χορωδίας στο “4ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Καλαμάτας 2021” και υπό σκέψη είναι η εμφάνιση σε Φεστιβάλ σε πόλεις του εξωτερικού, κατόπιν προσκλήσεων που έχουν απευθύνει σχετικοί φορείς προς τον Σύνδεσμο.

 

Παρακολουθείτε τα νέα του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου “Η Ήπειρος” εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα