back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αναγέννηση της βιομηχανίας

Διαβάστε επίσης

Το Σχέδιο Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα οριστικοποιηθεί ως τον Σεπτέμβριο και θα αποτελεί «ένα κείμενο αναφοράς που θα μας δεσμεύει όλους σε ένα συγκροτημένο σχέδιο, ελληνικής ιδιοκτησίας, για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και θα την κάνουμε πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την Παρασκευή με βασικό ζήτημα στην ατζέντα το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σημασία μίας συμφωνίας ως το τέλος Ιουλίου. «Ελπίζουμε- και θα τα καταφέρουμε γιατί είναι κρίσιμο το διακύβευμα για την Ευρώπη- ως το τέλος Ιουλίου να έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό ύψος του Ταμείου ώστε στους σημαντικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ να προστεθούν και πολλά δισεκατομμύρια που θα υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να σχεδιάσει και να υπηρετήσει μία συγκροτημένη, εξωστρεφή βιομηχανική πολιτική».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρίσιμη σύνοδο της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, για την οποία θα αναχωρήσει αύριο, και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλους Ιουλίου για το ταμείο ανάκαμψης που θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος ανέφερε ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμιστεί με τους τρεις στόχους, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό πράσινο μετασχηματισμό και την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς φορείς.

Εθνικός στόχος όπως είπε είναι η αύξηση του μεριδίου βιομηχανίας από 9,5% στο 12% το 2025 και στο 15% το 2030 και ο διπλασιασμός των άμεσων επενδύσεων από το σημερινό φτωχό 1,8%.

«Η πανδημία έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η παραγωγική μας δομή. Κεντρικός βραχίονας η βιομηχανία σε αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Αυτό σηματοδοτεί και αυτή η επένδυση, μέσα στη λαίλαπα του κορονοϊού. Ήδη ξεκίνησε η επένδυση στο Ελληνικό, λειτούργησε η γραμμή 3 του Μετρό, ξεκίνησε η επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα, και σήμερα εδώ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η μεγάλη εθνική πρόκληση δεν είναι μόνο φιλόδοξη αλλά και ρεαλιστική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα