back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: Ξεκινήστε νωρίς φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την αντιμετώπιση νέας πιθανής έξαρσης του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν νωρίτερα στον εμβολιασμό των πληθυσμών των χωρών τους για τη γρίπη, το καλοκαίρι.

«Ταυτόχρονα ξεσπάσματα εποχικής γρίπης και Covid-19 θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας», αναφέρει σε έγγραφό της, στο οποίο παρατίθεται ένας κατάλογος με τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για να προετοιμαστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ για ένα πιθανό μεγάλο δεύτερο κύμα Covid-19 το φθινόπωρο.

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης φέτος τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ για SARS-CoV-2 περισσότερους ανθρώπους και να δημιουργήσουν επαρκή συστήματα ιχνηλάτησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών που θα λειτουργούν διασυνοριακά εντός των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο σε αυτό το στάδιο μόνο 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει σε λειτουργία τέτοιες εφαρμογές.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1283343740388737025

«Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό. Περισσότερα για τον αντίκτυπό του. Αλλά δεν γνωρίζουμε τα πάντα ακόμα» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και τόνισε ότι «καθήκον μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση και να δρούμε προληπτικά».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι «το σύνολο των μέτρων στοχεύει στην αντιμετώπιση περαιτέρω ενδεχόμενων εστιών του COVID-19».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Με βάση τα διδάγματα των τελευταίων μηνών, σχεδιάζουμε για το μέλλον ώστε να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς, με ενίσχυση της ετοιμότητάς μας σε όλα τα μέτωπα, διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς και των βασικών ελευθεριών της και διευκόλυνση της πορείας προς την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε ολόκληρη την ΕΕ».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές και τους οργανισμούς της ΕΕ είναι οι εξής:

– Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων.

– Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.

– Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

– Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.

– Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.

– Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι « οι πολίτες περιμένουν περισσότερη Ευρώπη» σημειώνοντας ότι ο στόχος της ΕΕ είναι «να λειτουργήσει ως οδηγός και να χτίσει ένα οικοδόμημα για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη».

Η συνεχής επαγρύπνηση και ταχεία αντίδραση από πλευράς της Επιτροπής και των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ότι μπορούν να αποφευχθούν νέοι γενικευμένοι αναγκαστικοί αποκλεισμοί, επισημαίνει η Κομισιόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «Σήμερα ζητάμε την ανάληψη ισχυρής και κοινής δράσης για την προστασία των πολιτών μας και θα στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτό. Είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν εστιάζει σε όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης επαφών, της βελτιωμένης επιτήρησης της δημόσιας υγείας και της διευρυμένης πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα όπως μέσα ατομικής προστασίας, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Σχοινάς: «Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα»

«Επαγρύπνηση και σχεδιασμός» για τους προσεχείς μήνες ώστε να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα COVID-19, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα, για να στηρίξουμε την ενιαία αγορά, τις ελευθερίες, για να διευκολύνουμε την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος.

Πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα με γενικευμένα lockdowns, έχοντας στη σκέψη μας «την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ενιαίας αγοράς» προσέθεσε.

Γι’ αυτό η πρότασή μας, συνέχισε, έχει τρία κεντρικά σημεία:

Πρώτον, την ανάγκη για συντονισμό, καθώς είδαμε ότι αφότου οι δράσεις μας συνέκλιναν η κατάσταση βελτιώθηκε.

Δεύτερον, βάζουμε έμφαση στη συμπεριληπτικότητα. Προβλέπονται ειδικά μέτρα για τα ευάλωτα άτομα αλλά και για να συμπεριληφθούν όλοι οι πολίτες της ΕΕ.

Και τρίτον, θέλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνδυασμό COVID-19 και της εποχικής γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας αποτελεσματικά και θα λαμβάνουν υπόψιν αυτή τη «συνύπαρξη» που θα έχουμε για πρώτη φορά το επόμενο φθινόπωρο.

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι υπάρχουν εντοπισμένες εστίες του COVID-19 σε διάφορες περιοχές αλλά βρίσκονται υπό έλεγχο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Εκτός από τα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, αναφέρθηκε και σε αυτά που αποσκοπούν στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «προσβλέπουμε με ελπίδα σε μια συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Παρασκευής την οποία αποκαλούμε συμφωνία για την Επόμενη Γενιά της ΕΕ».

Η προετοιμασία και η ετοιμότητα είναι το κλειδί, για να προλάβουμε και όχι απλώς να περιορίσουμε το πρόβλημα, πριν τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα υπογράμμισε και η κ. Κυριακίδου.

Μ’ αυτή την επικοινωνιακή μας παρουσία, πρόσθεσε, ζητάμε από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν stress tests για να ελέγξουν τα συστήματα υγείας τους, στους τομείς της ανίχνευσης, των test, των υγειονομικών ελέγχων.

Όπως και ο κ. Σχοινάς, εξέφρασε και η ίδια την ανησυχία να συνυπάρξουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα ο COVID-19 με την εποχική γρίπη και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν ώστε να έχουν την απαιτούμενη ποσότητα εμβολίων γρίπης, να κάνουν τις εκστρατείες τους για τα εν λόγω εμβόλια νωρίτερα καθώς και να αντιμετωπίσουν τη διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού.

Κλείνοντας έκανε έκκληση στους πολίτες λέγοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε «φτάνει, κουράστηκα» (με τις μάσκες και τις αποστάσεις). Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι αφήνουμε όλες τις θυσίες που κάναμε, τα κράτη-μέλη, οι οικονομίες, οι πολίτες οι υγειονομικοί και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βάζουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα