back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος στον Αθήνα 9.84: «Επρεπε να είχε ζητήσει νωρίτερα η κυβέρνηση την επιβολή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας»

Διαβάστε επίσης

Σπασμωδικές κινήσεις καταλόγισε στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στη τριμερή Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα.

«Το γεγονός ότι κρατήθηκε μυστική, δείχνει έναν φόβο του Πρωθυπουργού να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ» όπως ανέφερε, ενώ έκρινε θετικά την επανενεργοποίηση του δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αλλά επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει ζητήσει νωρίτερα και όχι με καθυστέρηση τουλάχιστον 8 μηνών, την επιβολή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

«Η επανέναρξη του διαλόγου είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Το θέμα είναι γιατί κρατήθηκε μυστική; Εμείς θα την υποστηρίζαμε όπως και τώρα» ανέφερε ο πρώην υπουργός, τονίζοντας ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση ήταν ότι είχε παραδώσει -όπως είπε- την πρωτοβουλία των κινήσεων στην άλλη πλευρά. «Θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει νωρίτερα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, προκειμένου να έχει κόστος η επιθετική της συμπεριφορά και να έχουμε επιχειρήσει να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι διαλόγου. Μένει να δούμε αν θα έχουν περιεχόμενο και θα συνδυαστούν με μια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, ώστε να έχει κίνητρο να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, ελπίζοντας ότι και αυτή θα έχει κάτι να κερδίσει.»

Για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα «η γειτονική χώρα να παραμείνει στην σωστή πλευρά της ιστορίας και μετά τις εκλογές.»

Αναφορικά με τα αναδρομικά συνταξιούχων δήλωσε πως η απόφαση του ΣτΕ δεν τον εξέπληξε. Και σημείωσε: «Από το 2015 γνωρίζαμε ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε θεωρήσει αντισυνταγματικούς τους ασφαλιστικούς νόμους του δεύτερου μνημονίου επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ξέραμε επίσης, ότι για την κύρια σύνταξη είχε θεωρήσει συνταγματική την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα, προσδιόρισε την χρονική περίοδο διεκδίκησης των αναδρομικών, από το 2015 μέχρι και την ημερομηνία ψήφισης του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου το 2016. Επειδή οι επιστροφές είναι ενεργές και για όσους δεν προσέφυγαν δικαστικά, η κυβέρνηση θα πρέπει για λόγους ισονομίας να υλοποιήσει τη δέσμευση της που αφορά όλους τους συνταξιούχους και να χορηγήσει τα σχετικά ποσά, με τον τρόπο που εκείνη θα επιλέξει. Αυτά τα χρήματα, ούτως η άλλως, θα δοθούν. Αν όμως δεν ρυθμιστεί το ζήτημα νομοθετικά, θα αναγκαστούν όσοι συνταξιούχοι δεν προσέφυγαν δικαστικά, να το πράξουν, με αποτέλεσμα και την πρόσθετη επιβάρυνση του δικαστικού συστήματος, όπως και των ιδίων.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα