back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα για την Αγία Σοφία

Διαβάστε επίσης

 

Εν μέσω πολλών αντιρρήσεων και επισημάνσεων υπερψηφίστηκε, νωρίτερα, σε σχετική ψηφοφορία, από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα που πρότεινε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για τη διαφύλαξη του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

“Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο ενός οικουμενικού συμβόλου του χριστιανισμού, αλλά και όλων των μνημείων της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού γενικότερα” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο του ψηφίσματος , στο οποίο όμως αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν.

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων για το ψήφισμα

Νάσος Hλιόπουλος, Ανοιχτή Πόλη
“Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μία παρόμοια πολιτική εθνικιστικού παροξυσμού και αυτό το λέω διότι έχουμε ακούσει φωνές και από την κυβέρνηση που λένε για αλλαγή χρήσης στο Τουρκικό Προξενείο, δηλαδή κάτι που θεωρείται εχ. Πιστεόυνε ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική πολιτική είναι να λειτουργεί σαν τον Ερντογάν. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο ο Δήμος της ΑΘήνας να ξέρει ότι μπορεί να ενώσει τη φωνή του με το δημοκρατικό κόσμο που διαφωνεί με αυτή την απόφαση Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος της Κων έβγαλε ανακοίνωση ενάντια στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αναίξει έναν διάλογο με τον Δήμο Κωνσταντινούπολης πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική συνεργασία”.

Παύλος Γερουλάνος, Αθήνα Είσαι Εσύ
“Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο συνύπαρξης των θρησκειών και των πολιτισμών. Από την εποχή που η Αγία Σοφία έγινε μουσείο έχει υπάρξει μία συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας και ειδικότερα της τουρκικής κυβέρνησης να ουδετεροποιήσει την ιστορία της και τη σχέση του Βυζαντίου με τον Ελληνισμό. Θεωρώ όμως ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδος δεν μπορεί να βγάλει μια ανακοίνωση από την οποία λείπει η λέξη ορθοδοξία. Αν θέλουν η Αγία Σοφία να παραμένει ένα σύμβολο διαλόγου των πολιτισμών και των θρησκειών τότε πρέπει και να ξέρουμε και την ιστορία της και να την σεβόμαστε”.

Νίκος Σοφιανός, Λαϊκή Συσπείρωση
“Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα πλαίσια των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν είναι όμως μια ελληνοτουρκική διένεξη, μιλάμε για καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO. Δεν μπορούμε, επίσης, να απομονώνουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν από μια συνολικότερη κλιμάκωση που υπάρχει και η οποία υποθάλπεται ανοιχτά από τους “γνωστούς συμμάχους”, από την ΕΕ, από τη φίλη του Ερντογάν Ρωσία, από την άφωνη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εμείς προτείνουμε, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να εκφράσει την καταδίκη της ενέργειας της μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από την Κυβέρνηση του Ερντογάν”.

Γιώργος Καραμπελιάς, Αθήνα για την Ελλάδα
Το κείμενο του ψηφίσματος είναι απαράδεκτο πρώτον διότι δεν έχει αναφορά σε Έλληνες και Ελληνισμό και δεύτερον πολλά άλλα σημεία όπώς ότι “η Αθήνα είναι οικοδέσπονα των σημαντκών μνημειών”. Δεν είμαστε εμείς που έχουμε καταλάβει το μνημείο. Οικοδέσποινα είναι η Τουρκία.

Γιώργος Βουλγαράκης, Αθήνα και πάλι Αθήνα
Όταν κάποιο μνημείο εντάσσεται στη λίστα των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς αποξενώνεται από τη χώρα που το φιλοξενεί και εντάσσεται στην προστασία της Ουνέσκο. Εδώ λοιπον αναδεικνύονται άλλα ζητήματα. Εδώ έχουμε ωμή περέμαβαση σε ένα δημιούργημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πρέπει να παρέμβει και να μεριμνήσει η ίδια η Ουνέσκο. Κύριε, Δήμαρχε, πιστεύω ότι πέραν της επικλησης της Διεθνούς Κοινότητας πρέπει να γίνει επίκληση και προς την Ουνέσκο.

Βασίλης Καπερνάρος, Αθήνα το Σπίτι Μας
Διαφωνώ κάθετα με το κείμενο του ψηφίσματος γιατί είναι πολύ γλυκούλι. Απευθυνόμαστε σε έναν ισλαμοφασίστα που δεν λαμβάνει υπόψη τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα κι εμείς είμαστε σωροπιασμένοι και σωροπιαστοί. Εάν θέλετε να στείλετε ένα πραγματικό ψήφισμα παρακαλώ να το ανακαλέσετε και να σας βοηθήσουμε εάν θέλετε να το κάνετε.

Πέτρος Κωνσταντίνου, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Εμείς δεν θα ενώσουμε τη φωνή μας με τη ΝΔ και την παράταξη του κ. Μπακογιάννη. Δεν θα ευθυγραμμιστούμε με καμία κυβέρνηση από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ντίνα Ρέππα, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή
Καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα που γίνεται για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αρνούμαστε να συνταχθούμε με τις υποκριτικές φωνές που επιδιώκουν να εντείνουν τον εθνικισμό με πρόσχημα να υπερασπιστούμε την πολιτιστική κληρονομιά.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα