back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Προκλητική για τον Ελληνισμό η μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί

Διαβάστε επίσης

«Η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απεθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα.

«Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε ότι «δυστυχώς η επίσκεψή σου γίνεται λίγες ημέρες μετά από μια θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό, καθώς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την Αγια Σοφιά, που μετατρέπεται σε τζαμί» Και πρόσθεσε: «Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό με την όλοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα».

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θεωρεί θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας γι’ αυτή την επιθετικότητα, κάτι που είχε καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είπε ακόμα ότι «οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Και ανέφερε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά. Επιπλέον ζήτησε «να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμα θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διερεύνηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απασχολεί τον καθένα σήμερα είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα γίνεται οξύτερη όσο χρόνος περνά.
Σε ότι αφορά στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι «μια ισχυρή καμπάνα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι». Τόνισε επιπλέον ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι υπέρ του διαλόγου, «ουδέποτε επιδιώξαμε την όξυνση της κρίσης», αλλά δυστυχώς, σημείωσε, έχουμε έναν γείτονα που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του για διάλογο, εφ’ όσον οι έκνομες ενέργειες σταματήσουν επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί υπό την απειλή των κανονιοφόρων να κάνεις διάλογο και να ευελπιστείς ότι είναι δυνατόν να εισακουστούν και να ακουστούν και οι θέσεις της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά κύριο λόγο.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα