back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολιτική αντιπαράθεση για την τριμερή Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ Γερμανίας – Ελλάδας και Τουρκίας λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Την είδηση επιβεβαίωσαν χθες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την κατάρτιση ενός καταλόγου κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συνάντηση έγινε με διπλωματική πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης και αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές

Στην τριμερή συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “σε κάθε περίπτωση, οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να παραμένουν ανοιχτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία-Γερμανία

Να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για την “μυστική” όπως την χαρακτηρίζει τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: “Δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία. Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της τριμερούς: “Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ”.

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμή για τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ ενώ διαβεβαιώνει ότι θα επιδείξει υπεύθυνη στάση: “Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κίνημα Αλλαγής: «Αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την τουρκική πλευρά»

To Κίνημα Αλλαγής, με σχόλιο του γραφείου Τύπου επικρίνει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ζητάει άμεση ενημέρωση.

Συγκεκριμένα σχολιάζει: «Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει, ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».

Αλεξάνδρα Βουδούρη, Απόστολος Χονδρόπουλος, Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα