back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 – Αναδρομικά 11 μηνών – Τι λέει το υπ. Εργασίας

Διαβάστε επίσης

Αναδρομικά 11 μηνών ( Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) δικαιούνται οι συνταξιούχοι με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά θα πάρουν αναδρομικά που θα επιδικαστούν για τον καθένα με βάση τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη αποφασίσει το2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πολιτική λύση για τα αναδρομικά όσων δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή προσέφυγαν μετά την απόφαση του ΣτΕ διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η εκδίκαση των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία και να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο: «αυτό σημαίνει και κόστος και χρόνο καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων θα πάρει 3 με 4 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν το θέμα να λυθεί με πολιτική λύση».

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης τα αναδρομικά αφορούν 2,5 εκατ. συνανθρώπους μας, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 3,9 δισ εκ των οποίων τα 500 εκατ. Είναι κρατήσεις για την περίθαλψη. Φυσικά είναι μεγάλο το ποσό αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση για τμηματική καταβολή ανάλογα και με τις δυνατότητες των Ταμείων. Η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία όλα στα χέρια της και σύντομα εκτιμώ πως θα αναλάβει πρωτοβουλία.

Υπ. Εργασίας: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα