back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σταϊκούραs: Oι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Διαβάστε επίσης

Tις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που η χώρα μας θα καταθέσει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Κομισιόν περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στο 7ο στρατηγικό συνέδριο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική».

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης κατέστησε τη χώρα μας πρότυπο, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας καθώς δημιούργησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο αξιοπιστίας στο εξωτερικό, αλλά και υψηλή εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του στο εσωτερικό.

Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η ταχεία ανάταξη της οικονομίας. Θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε το 2021 έτος ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα.

«Κλειδί» για να τα καταφέρουμε είναι η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο, το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ευελπιστώ να ληφθούν, άμεσα, γενναίες αποφάσεις.

Πυξίδα και εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, θα είναι το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό μας, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις εστιασμένες:

Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.

Στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας με σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει σειρά φιλο-αναπτυξιακών διατάξεων.
Στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική, την έρευνα και την καινοτομία κ.α.

Στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, και με τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Εφαρμόζοντας συνεκτικές πολιτικές πάνω στους προαναφερθέντες άξονες, με όραμα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, θα οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα.

Πρότυπο απαλλαγμένο από τις αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα