back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Υπήρξε συναίνεση για κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας – Ισχυρή καταδίκη και για Αγία Σοφία από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

Ευρύτατη συναίνεση για να εκπονηθεί κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε και η οποία επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για μέτρα που θα «επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».

Συμφωνήθηκε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία «αυστηρά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου» όπως τόνισε ο κ Δένδιας.

Ισχυρή καταδίκη για Αγία Σοφία

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι υπήρξε σήμερα «ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της».

Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής και κυπριακής πλευράς στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση, ανέφερε ο κ Δένδιας.

Έκτακτο Συμβούλιο αν κλιμακωθεί η ένταση

Ωστόσο, η Αθήνα θα ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη όπως επεσήμανε ο κ Δένδιας «υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο», ενώ εκλήθη ευθέως η Άγκυρα «να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα