back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τ. Μοροπούλου (ΕΜΠ): Αυθαίρετη η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία – Ήρθε σε σύγκρουση με τον παγκόσμιο πολιτισμό

Διαβάστε επίσης

Για ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ένα εμβληματικό μνημείο της ορθοδοξίας και του Βυζαντίου που σήμερα παραβιάζεται, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, η οποία έχει συμμετάσχει στην αναστήλωση, συντήρηση και αντισεισμική προστασία της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με την κα Μοροπούλου, η απόφαση του Τούρκου προέδρου είναι αυθαίρετη και βεβηλώνει όχι μόνο κάθε έννοια του μεγάλου αυτού μνημείου, κάθε αξία του, κάθε νόημα του, αλλά γενικότερα τον πολιτισμό, καθώς -όπως είπε- δεν σέβεται τη δεοντολογία που επιβάλλεται διεθνώς από την UNESCO, να αναδεικνύονται οι αξίες όλων των ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο και κάνει το αντίθετο. “Χάριν της δικής του εξουσίας καταργεί όλη την πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου” τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός μνημείου που ο άνθρωπος άνω θρώσκει, δηλαδή κοιτάζει ψηλά, κοιτάζει στο φως. Είναι το μεγαλύτερο λατρευτικό μνημείου του κόσμου. Δεν είναι τυχαίες οι διαστάσεις του» σημείωσε για να προσθέσει ότι πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να εκφράσει τη μεγάλη διαφωνία της καθώς βεβηλώνεται ο πολιτισμός και ο χριστιανισμός στο σύνολό του, αλλά και η ιστορία.

«Μία τέτοια πράξη θα οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο στην παρακμή. Ήρθε σε σύγκρουση με τον παγκόσμιο πολιτισμό, παραβιάζει τις διακρατικές συμφωνίες με την Ελλάδα. Η παγκόσμια κατακραυγή πρέπει να είναι κάθετη» κατέληξε η κα Μοροπούλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα