back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Ευρύτατη συναίνεση για να εκπονηθεί κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης και η οποία επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για μέτρα που θα «επιτρέψουν στην Ευρώπη να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».

Συμφωνήθηκε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία «αυστηρά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου» όπως τόνισε ο κ Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι υπήρξε σήμερα «ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της».

Τη βούλησή της να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να παραμείνει η Αγία Σοφία οικουμενικό μνημείο πολιτισμού και θρησκευτικού διαλόγου, επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επικοινωνία που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων κατά την σημερινή συνεδρίασή του και μετά από πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ψήφισμα, για τη διαφύλαξη του μνημείου της Αγίας Σοφίας. Στο ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα, ως θεματοφύλακας και οικοδέσποινα πολλών εκ των πιο σημαντικών μνημείων του κόσμου, στέκεται απέναντι στην απόφαση αυτή και την καταδικάζει. Ενώνει τη φωνή της με τον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας που εναντιώνεται στις επιδιώξεις του Ερντογάν. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ζητά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και της UNESCO, για να μην προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση στα επόμενα σχεδιαζόμενα βήματά της για την ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας ως κιβωτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν σήμερα τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Μέσα σε μόλις 5 ημέρες, καταγράφηκαν 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα της ασθένειας η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

Στη χώρα μας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο άλλα 24 νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Από τα 24 νέα κρούσματα, τα 7 είναι εισαγόμενα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε σήμερα ομόφωνα τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και από τις 22 Ιουλίου από τη Σουηδία , ενώ εξετάζεται και το άνοιγμα των πτήσεων από τις ΗΠΑ στο τέλος Ιουλίου, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου.

Σε εξέλιξη οι ήπιες παρεμβάσεις που ξεκίνησαν χθες στο κάτω τμήμα της οδού Ερμού για την 4η φάση του Μεγάλου Περιπάτου στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και στην Πλάκα. Επίσης σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα γίνουν στο κέντρο της πόλης έως αύριο, λόγω έργων στις οδούς Πειραιώς, Μάρνης, 3ης Σεπτεμβρίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα μας www.athina984.gr.

Εν τω μεταξύ έντονη κριτική στη δημοτική Αρχή για την ενέργειά της να απομακρύνει τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας άσκησαν, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δημοτικές παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.

 

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος, όπως όλα δείχνουν, για την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το κρίσιμο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων. Το Ανώτατο Δικαστήριο υπό την πρόεδρό του Ειρήνη-Μαίρη Σάρπ, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο θα προχωρήσει στη δημοσίευση της πιλοτικής απόφασής του, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από χιλιάδες συνταξιούχους.

Στις διεθνείς ειδήσεις

Δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να καθυστερήσει τις τέσσερις εκτελέσεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο –η πρώτη μάλιστα θα γινόταν αργότερα σήμερα, μετά από 17 χρόνια στις ΗΠΑ. Η δικαστής έκρινε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα για τους τέσσερις θανατοποινίτες και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να εξεταστεί η προσφυγή τους κατά του νέου πρωτοκόλλου των εκτελέσεων με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που υιοθετήθηκε το 2019.

Στις αθλητικές ειδήσεις

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο σούπερ σταρ της ομάδας μπάσκετ των Χιούστον Ρόκετς Ράσελ Ουέστμπρουκ και τέθηκε άμεσα σε καραντίνα.

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική – άνεμοι βόρειοι / βορειοανατολικοί, 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Μέγιστη θερμοκρασία 31 βαθμοί Κελσίου – 27 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα