12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα. «Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» είχε δηλώσει προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στο Συμβούλιο, που συγκλήθηκε από τον Ζοζέπ Μπορέλ συζητήθηκε η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και οι σχέσεις ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση, στη συζήτηση για την Τουρκία, οι υπουργοί μίλησαν για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις ανακοινώσεις γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Ο Πολωνός υπουργός Jacek Czaputowicz εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες διαμεσολάβησης του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε θέματα όπως θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, και οι διαφορές που υπάρχουν στις σχέσεις με την ΕΕ πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα», σημείωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με κύριο θέμα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, όπως ανέφερε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

Σε συνέντευξη του χθες στον ΣΚΑΪ ο κ Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει ότι η “πρόκληση και η ύβρη της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν” πρέπει να βρει την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας.

“Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.  Πρόκειται για ιστορικό λάθος. Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα. Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν”, τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να  παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες. Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως ανέφερε μάλιστα πριν από τη σύνοδο θα προηγηθεί σύσκεψη του ίδιου και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ.

Την Τετάρτη άλλωστε αναμένεται στην Αθήνα και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συντονίσουν Ελλάδα – Κύπρος τα επόμενα βήματα τους ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει προβληματισμός τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά τα κράτη – μέλη που δεν αποδέχονται το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει αδρανής»

Ερωτηθείς στη χθεσινή του συνέντευξη για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πάντως πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα.

Ο Δένδιας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ενώ αύριο θα θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα αυτό. “Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικα. υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως «ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα