back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Θαύμα πολιτιστικής κληρονομιάς το γεφύρι της Πλάκας 

Διαβάστε επίσης

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί του Σαββάτου στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους φορείς και τους τεχνίτες που συνεργάστηκαν την τελευταία πενταετία για την επιτυχημένη επισκευή και ανακατασκευή του γεφυριού, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές τον Φεβρουάριο του 2015, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας.

Υπογράμμισε ότι το Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είναι «ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου», ανακατασκευάστηκε «όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για έργο που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει πάντα να αποδίδονται τα εύσημα σε όποιον συνεισφέρει σε μία προσπάθεια.

Το γεφύρι αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες. Η «θωρακισμένη» κατασκευή δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ενώ όλες οι μετρήσεις για φυσικές μετακινήσεις και παραμορφώσεις έχουν κριθεί απόλυτα ικανοποιητικές και εντός των προδιαγραφών του έργου.

Οι εργασίες ακολούθησαν την αρχική χάραξη του γεφυριού κατά μήκος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση των τμημάτων που κατέπεσαν προσεγγίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα αρχικά υλικά, διασφαλίζοντας παράλληλα την αντοχή της κατασκευής σε βάθος χρόνου. Το περίφημο τοξωτό γεφύρι χτίστηκε το 1866 από τον Κωνσταντίνο Μπέκα, αρχιμάστορα από τα Πράμαντα, σε σημείο όπου την προηγούμενη εξαετία είχαν ανεγερθεί αλλά μετέπειτα καταρρεύσει δύο ακόμα γέφυρες.

Πριν αναχωρήσει για την Κέρκυρα, επόμενο σταθμό της διήμερης περιοδείας που ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κοντινό χωριό Καταρράκτης, ενώ νωρίς το πρωί μετέβη στο μοναστήρι Αγίας Παρασκευής, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές το 2018 λόγω πυρκαγιάς.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα