back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πανελλαδικές: Φέτος έγραψαν καλύτερα έγραψαν οι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι

Διαβάστε επίσης

Καλύτερα από πέρυσι σε αρκετά μαθήματα έγραψαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας. Εντυπωσιακά πάντως είναι τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση σε Ιστορία και Χημεία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 7 στους 10 έγραψαν πάνω από τη βάση στη Βιολογία και 6 στους 10 στην Κοινωνιολογία, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα η εικόνα ήταν 50-50 ανάμεσα σε αυτούς που πέτυχαν βαθμολογία πάνω από τη βάση και σε αυτούς που έγραψαν κάτω από 10. Στα Μαθηματικά και τη Φυσική οι βαθμολογίες είναι υψηλίτερες από τις περσινές, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό (59% και 43% αντίστοιχα) παραμένουν κάτω από τη βάση. Στη Χημεία, όπου τα θέματα δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, η αποτυχία άγγιξε το 48%. Στην Πληροφορική και την Οικονομία πάνω από 10 έγραψε το 55% και 60% των υποψηφίων.

Ελάχιστοι οι αριστούχοι στη Λογοτεχνία

Στα «θεωρητικά» μαθήματα, οι υποψήφιοι στα Αρχαία και την Ιστορία έγραψαν κάτω από τη βάση σε ποσοστά περίπου 47% και 51% αντίστοιχα, ενώ στην Κοινωνιολογία το 62% πέτυχε βαθμολογίες πάνω από 10, ωστόσο στο μάθημα των Λατινικών, που υπήρχε στο πρόγραμμα των ανθρωπιστικών σπουδών έως πέρυσι (και επιστρέφει από του χρόνου), οι μαθητές έπαιρναν σαφώς υψηλότερους βαθμούς. Στη Νεοελληνική Γλώσσα πάνω από 7 στους 10 έγραψαν πάνω από τη βάση, αρίστευσε όμως μόλις το 0,4% των υποψηφίων.

Όσον αφορά τους αριστούχους τα περισσότερα γραπτά με βαθμολογία από 18 έως 20 εντοπίστηκαν στα μαθήματα της Κοινωνιολογίας; (29%), Οικονομίας (27,5%) και Πληροφορικής (16,5%), ενώ σημαντικό ρόλο στο να μην υποχωρήσουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να παίξει το ποσοστό των αριστούχων σε Φυσική (16%) και την Ιστορία και τη Βιολογία (από 15,5% περίπου). Στα Μαθηματικά πάνω από 18 έγραψε το 7% των μαθητών, και στη Χημεία και τα Αρχαία μόλις το 5,5% και 4% αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Υπολογίζοντας τα δεδομένα από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων προκύπτει μία πρώτη, σχετικά ασφαλής, εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι ασφαλέστερες εκτιμήσεις προκύπτουν μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων από το πώς συμπεριφέρθηκαν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών με τις προτιμήσεις τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις λοιπόν είναι οι εξής:

Στο 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ αναμένεται μικρή πτώση στα τμήματα των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών, στα περιφερειακά ΑΕΙ. Στις αντίστοιχες σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης η εικόνα θα είναι διαφορετική, με τις βάσεις να μένουν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ή παρουσιάζοντας ελαφρά ανοδική τάση.

Στο 2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, αναμένεται ίδια εικόνα με το 1ο. Δηλαδή θα έχουμε μικρή πτώση των βάσεων στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα, ωστόσο θα υπάρχει άνοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα αντίστοιχα τμήματα της Αθήνας και ίσως της Θεσσαλονίκης.

Στο 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, όπου περιλαμβάνονται οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, αναμένεται άνοδος της βάσης στην Αθήνα και σταθερότητα στις βάσεις των υπόλοιπων Ιατρικών Σχολών. Ελαφρά ανοδική θα είναι η τροχιά των υπόλοιπων τμημάτων του πεδίου, ειδικά στα κεντρικά ΑΕΙ..

Στο 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής και σίγουρα μία πτώση στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΔΤ_Ανακοίνωση_Βαθμολογιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα