back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιόνιο Πανεπιστήμιο- Πρωτοποριακή έρευνα για την Αλτσχάιμερ- Αλγόριθμοι για τον covid19

Διαβάστε επίσης

Με τεχνολογίες αιχμής το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής του Ιονίου πανεπιστημίου πρωτοστατεί σε καινοτόμες ερευνητικές προσπάθειες. Η Ιατρική Ακριβείας δίνει την δυνατότητα των βέλτιστων επιλογών για την αντιμετώπιση της Άνοιας και σύνθετοι αλγόριθμοι επιτρέπουν να διακρίνει κανείς ποιοί ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον covid19.

Η μεθοδολογία η οποία αναπτύχθηκε από Έλληνες ερευνητές παρουσιάστηκε  προ ημερών διαδικτυακά στο Texas Medical Center όπως ανέφερε στον “Αθήνα 984” ο κ. Παναγιώτης Βλάμος επικεφαλής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.  “Το βασικό είναι ότι το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής μας, κάνει επεξεργασία μεγάλου όγκου ιατρικών δεδομένων και αυτό κάναμε και με τον SaRS-COV2”.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος το πρωτοφανές φαινόμενο παγκοσμίως ήταν ότι, για πρώτη φορά στον κόσμο και μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξε μια πανστρατιά ερευνητών που ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ταχύτατα υπήρξε διάχυση της πληροφόρησης και μεταφοράς δεδομένων. Πληροφορίες από την μία χώρα στην άλλη και από το ένα ινστιτούτο στο άλλο. Μια μεγάλη διευκόλυνση ακόμα και σε νομικά θέματα.

“Για πρώτη φορά εμείς είχαμε από τον Απρίλιο χιλιάδες δεδομένα ασθενών με coivid19 τα οποία ήταν διαθέσιμα στην επιστήμη. Αυτό σε άλλες περιπτώσεις ασθενειών μας παίρνει ίσως και χρόνια. Ελπίζω αυτή η πρακτική να μήν χαθεί μετά το τέλος της πανδημίας” λέει ο κ. Π.Βλάμος στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (10/7/20)

Αλγόριθμοι και Βιοδείκτες

“Μέ βάση αυτό ξαφνικά είχαμε πρόσβαση σε εκατομμύρια δεδομένα τα οποία είχαν  αξιολογηθεί και μορφοποιηθεί. Ήταν έτοιμα για να εφαρμόσουμε τους αλγόριθμους. Τι κάναμε λοιπόν:
Με την εφαμοργή δικών μας αλγορίθμων μπορούμε με μια μεθοδολογία με υπολογιστικούς βιοδείκτε που έχουμε αναπτύξει στο εργαστήριο, να διευκρινίζουμε  ποιοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάμεσα σε άτομα τα οποία εμφανίζονται στο σύστημα υγείας με το ίδιο επιδημιολογικό προφίλ.
Δηλαδή πηγαίνουν στον ιατρό άνθρωποι που έχουν τα ίδια συμπτώματα,την ίδια μορφή επιδημίας, μέσα σε ένα σύστημα υγείας, αλλά εμείς μπορούμε να διακρίνουμε ποιοί από αυτούς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπτώσεις και ποιοί λιγότερο.

Αυτό αναπτύχθηκε στ Ιόνιο πανεπιστήμιο, βραβεύθηε και είναι διαθέσιμο ελεύθερα φυσικά. Ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο πανεπιστήμιο” λέει ο κ. Βλάμος και σημειώνει ότι “ευτυχώς δεν χρειάζεται άμεσα για την χώρα μας. Φανταστείτε όμως αυτό το εργαλείο να είχε εφαρμοστεί στην Ιταλία την στιγμή που κατέρεε το σύστημα υγείας”

Κέντρο Αριστείας για Αλτσχάιμερ

Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του
Τμήματος Πληροφορικής, του Ιoνίου Πανεπιστημίου (BiHELab) όμως μετέχει μαζί με το ΙΤΕ και το Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ στο Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

“Μαζί με το Johns Hopkins συνεργαζόμαστε και έχουμε φτιάξει από τον Δεκέμβριο την “Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ“. Αυτό που προσπαθούμε είναι να φέρουμε στην Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές και τις καλύτερες προοπτικές” λέει ο κ.Π.Βλάμος επικεφαλής πολυμελούς ομάδας επιστημόνων και ερευνητών του εργαστηρίου.

“Η προσπάθεια αποτυπώνεται στην δημιουργία ενός Κέντρου (κατά τα αμερικανικά πρότυπα) Ιατρικής Ακριβείας το οποίο εδρεύει στην Κρήτη στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και με με την συνδρομή του κ.Νεκτάριου Ταβερναράκη διευθυντή του ΙΤΕ με χώρους και υποδομές. Είναι μία συνεργασία πρώτης γραμμής

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ιατρική και την αύξηση του προσδόκιου ζωής διεθνώς η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττουν δυστυχώς, όλο και περισσότερους ανθρώπους ενώ δεν έχει βρεθεί η οριστική ιατροφαρμακευτική λύση.

Πρωτοβουλία για πληροφόρηση

“Το θέμα δεν είναι αν έχει βρεθεί η τελική λύση, αλλά ότι υπάρχουν ήδη βέλτιστες λύσεις οι οποίες δεν έχουν φτάσει στον μέσο άνθρωπο” εξηγεί στον “Αθήνα 9.84” ο κ.Π.Βλάμος.

“Η Ιατρική Ακριβείας τι κάνει : φτιάχνει ξεχωριστά προφίλ ανα ασθενή και ταιριάζει σε αυτά πάρα πολύ καλές πρακτκές . Δηλαδή τον βέλτιστον τρόπο ζωής, την βέλτιστη διατροφή,  φυσική και γνωσιακή άσκηση, τα καλύτερα φάρμακα που μπορεί να ταιριάζουν. Αυτό υπάρχει ήδη και απλώς δεν μεταφέρεται ως δομή και ως πληροφορία.  Αυτό τό οποίο προσπαθουμε μέσα από την Ελληνική Πρωτοβουλία είναι πρώτα απ όλα να προωθήσουμε την πληροφορία.

Εθνικό σχέδιο

“Αυτη η προσπάθεα ανακοινώθηκε πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και μέσα σε αυτούς τους μήνες έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά. Τον Οκτώβριο έχουμε το Παγκόσμιο συνέδριο το  οποίο γίνεται στο ΙΤΕ στη Κρήτη και ανακοινώνουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Δηλαδή ένα βιβλίο που θα περιέχει μέσα πληροφορίες,την λειτουργία του Κέντρου Ιατρικής Ακριβείας και πολλά προγράμματα επιμόρφωσης κατάρτισης προς τον  μέσο άνθρωπο.
Όλο αυτό λέγεται Εθνικό Σχέδιο Μεταφραστικής Έρευνας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η έρευνα να “μεταφραστεί”  να είναι αξιολογημένη, ελεγμένη και να φτάνει ως πληροφορία στον κόσμο”

Γιώργος Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα