back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Θρίλερ» η ψηφοφορία για τον πρόεδρο του Eurogroup – Κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στον α΄γύρο

Διαβάστε επίσης

Χωρίς κανέναν υποψήφιο να επικρατεί με απόλυτη πλειοψηφία ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την προεδρία του eurogroup.

Οι υποψήφιοι, η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ανήκει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς και θεωρούνταν για καιρό το φαβορί, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια, και μόνο αυτοί ενημερώνονται για τος ψήφους τους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κατέβουν στην επόμενη ψηφοφορία ή όχι.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκλέγεται για δυόμισι χρόνια, είναι ένας απ’ αυτούς των οποίων η φωνή μετρά στις Βρυξέλλες, μαζί με τους προέδρους των τριών μεγάλων θεσμών της ΕΕ –Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Σαρλ Μισέλ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Νταβίντ Σασόλι (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)– και τον επικεφαλής της διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Αποστολή του είναι να προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών, στόχος των οποίων είναι να εξασφαλίζουν τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να επανεκκινήσουν από κοινού οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού: σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα μπορεί να σημειώσει πτώση κατά 8,7% το 2020.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα