back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, στον Αθήνα 9.84: «Υπόθεση κοινής ευθύνης για την ΕΕ, η μεταναστευτική -προσφυγική κρίση»

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την ανάληψη από τη Γερμανία της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, μίλησε στη Δομίνα Διαμαντοπούλου για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ μετά την κρίση του κορονοϊού, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό ρόλο της Γερμανίας.

Ο κ Ράιχελ επεσήμανε το κίνδυνο ξεσπάσματος δεύτερου κύματος του κορονοϊού, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να διατηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις και να χρησιμοποιείται μάσκα, όπου αυτό απαιτείται.

Αναφορικά με τα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία διατυπώνουν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούνται οι τομείς οι οποίοι θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον εγκριθεί, επεσήμανε ότι είναι χρήσιμοι οι αμφίδρομοι έλεγχοι -στους οποίους, ούτως ή άλλως υπόκεινται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην περίπτωση της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, εντούτοις, η κρίση δεν οφείλεται σε λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις μίας συγκεκριμένης χώρας, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να τεθούν αυστηροί όροι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα λάθη θα διορθωθούν.

Για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ο κ Ράιχελ εκτίμησε ότι συνιστά υπόθεση κοινής ευθύνης της ΕΕ. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας τάσσεται, όπως και η Ελλάδα, υπέρ της τροποποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου, προκειμένου τα κράτη-μέλη στη νότια περιφέρεια της ΕΕ να ανακουφιστούν μέσω της επίδειξης αλληλεγγύης.” Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι η στάση της ΕΕ είναι σαφής και αμετακίνητη.

Θετική είναι η αποτίμηση της Γερμανίας για το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με εντυπωσιακά , όπως είπε, επενδυτικά σχέδια να έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται πριν από την πανδημία. “Τον Σεπτέμβριο, οπότε πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα. Αυτό, κατά την άποψή μου, θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια κοινή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησαν ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, το Μάρτιο, πριν την πανδημία, στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου της Γερμανίας, διευκρίνισε ότι η ηγεσία, από πλευράς της, αποτελεί αμφιλεγόμενο και περίπλοκο ζήτημα. “Συχνά διατυπώνεται -δικαίως ή αδίκως- η μομφή ότι επιθυμούμε να ηγούμαστε περισσότερο από όσο πρέπει”, ανέφερε και επεσήμανε ότι η χώρα του αντιλαμβάνεται το ρόλο της στην ΕΕ περισσότερο ως υπόμνηση για τη διατήρηση της συνοχής και της αμοιβαίας αφοσίωσης, όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης και την μεταναστευτική πολιτική. “Στις μέρες μας, έχει ενισχυθεί πολύ η νοοτροπία του “My country first” (“Η χώρα μου πρώτα”), έχουν επίσης ενισχυθεί ο εγωκεντρισμός και η εσωστρέφεια σε διεθνές επίπεδο. Είναι σημαντικό να αφοσιωθούμε στα κοινά ευρωπαϊκά μας θέματα, αλλά πέραν αυτών, να παλέψουμε και για την εξεύρεση λύσεων οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως, όπως, για παράδειγμα, στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή ή στην αναζήτηση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού”, τόνισε, καταλήγοντας ο κ. Ερνστ Ράιχελ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα