back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός»

Διαβάστε επίσης

«Επιστρέφω την θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκραττικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Ας μη μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους και στις πλατείες, όσοι έχει αποδειχθεί πια ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους, όπως οι ίδιοι έλεγαν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε όσους «είτε από ιδεολογική ραθυμία είτε από μικροπολιτικό υπολογισμό αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πατρίδα έχει προχωρήσει μπροστά, είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα και έχει μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες, όπως νομίζω ότι την σέβονται και αυτοί», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες συναθροίσεις με αναφορά σε πρόσφατους βανδαλισμούς σε σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και στο μνημείο για τα θύματα της Marfin. «Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως, τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται δυστυχώς κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στην διαδήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά

Εξήγησε ότι επικαλέστηκε αυτό το συμβάν για να αναδείξει «την σημασία αυτού του νομοσχεδίου που έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών τόσο από την κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού αυτού του δικαιώματος από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας», όπως τόνισε
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει μία αναγκαιότητα που υπέδειξε η ίδια η πραγματικότητα και αποτελεί υλοποίηση μίας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ. «Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε με το να φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο. Είχαμε μιλήσει επανειλημμένως. Το είπαμε, έχουμε πάρει πολιτική νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και το κάνουμε πράξη», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο, υπογράμμισε ότι όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται, τόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία και κάποιου άλλου να φθάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή απλά να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του, ενώ τόνισε ότι δεν υπερισχύει σε μία δημοκρατία το ένα δικαίωμα σε βάρος των υπολοίπων. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο νόμος δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά θέτει πλαίσιο για τις μικρές πορείες.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν διαλύεται μία συγκέντρωση εάν μπορεί να περιοριστεί και στην εξαιρετική περίπτωση που θα χρειαστεί να διαλυθεί θα πρέπει να συμφωνεί και να παρίσταται ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών».

Αναφερόμενος στον «οργανωτή» είπε ότι θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος των διαδηλωτών και ο συνομιλητής του ειδικού διαμεσολαβητή από πλευράς της Πολιτείας. Τόνισε ότι αυτό προβλέπεται παντού στην Ευρώπη, εξήγησε ότι θα μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης, αλλά θα φροντίζει και για την περιφρούρηση από την δράση των «γνωστών-αγνώστων» και θα φέρει ο ίδιος αστική ευθύνη για ζημιές που τυχόν θα προκληθούν εάν δεν έχει κινηθεί εγκαίρως για να τις αποτρέψει.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ενσωματώθηκε αυτούσια η διάταξη που πρότεινε η επιστημονική επιτροπή για το ζήτημα της αστικής ευθύνης, ενώ για την δυνατότητα απαγόρευσης τόνισε ότι η σχετική διάταξη θα εφαρμόζεται “λελογισμένα” και γι’ αυτό θα διατάσσεται από την Αστυνομική Αρχή αλλά θα μπορεί αμέσως να προσβληθεί στην επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ και μόνο αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια ή αν αντιτίθεται στο σκοπό μιας άλλης που επίσης έχει αναγγελθεί, εξηγώντας ότι έτσι θα αποφεύγονται οι αντισυγκεντρώσεις
Ανέφερε ότι κάθε δημόσια διαμαρτυρία θα πρέπει να ανακοινώνεται εγκαίρως μαζί με τον τόπο της ώστε να ρυθμίζεται η κυκλοφορία και η συγκοινωνία στην περιοχή, ενώ διευκρίνισε ότι ακόμη και αν μία διαδήλωση δεν γνωστοποιείται εγκαίρως «δεν θα είναι παράνομη εάν τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος».

Γνωστοποίησε επίσης ότι σύντομα θα υπάρχει ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει καθημερινά το κοινό για όλες τις εκδηλώσεις και τις πορείες και για τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα