back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κινδυνεύει με απέλαση μαροκινή τρανς γυναίκα μετά από απόρριψη αιτήματος ασύλου

Διαβάστε επίσης

Άμεση χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε μαροκινή τρανς γυναίκα και διασφάλιση πως δεν θα απελαθεί στη χώρα καταγωγής της, ζητά η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Διοτίμα. 

H Μαροκινή L.Ε.F., μετά από απόρριψη του αιτήματος της για χορήγηση ασύλου, κινδυνεύει με απέλαση στο Μαρόκο, μια χώρα όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων, συστηματική κακοποίηση και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Η ιστορία της L.Ε.F

Η L.Ε.F. εγκατέλειψε τη χώρα της εξαιτίας ακριβώς της καταπίεσης που βίωνε ως προς την έκφραση της έμφυλης ταυτότητάς και του σεξουαλικού της προσανατολισμού. Μάλιστα οι γονείς της την είχαν υποχρεώσει σε εξαναγκαστικό γάμο, συνήθη πρακτική για ομοφυλόφιλα άτομα στο Μαρόκο.

Φθάνοντας στην Ελλάδα, το 2016 κατέθεσε αίτημα για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, στο οποίο ανέφερε ότι είναι ομοφυλόφιλη, ότι νιώθει δυσφορία φύλου και αναγκαζόταν να καταπιέζεται λόγω της μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στη χώρα καταγωγής της στα διεμφυλικά άτομα.

Παρόλα αυτά, το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, ενώ ένα χρόνο αργότερα απορρίφθηκε και η προσφυγή της, καθώς η Επιτροπή θεώρησε αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς της «ότι έχει ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διατηρούσε ομοφυλοφιλική σχέση και τα σχετιζόμενα με αυτό γεγονότα των απειλών και της φυγής του προσφεύγοντος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Από τον Δεκέμβριο του 2017, η L.Ε.F. υποστηρίζεται από το ιατρικό προσωπικό του ιατρείου διαχείρισης ζητημάτων ταυτότητας και δυσφορίας φύλου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που πιστοποίησε «ότι είναι ικανοποιητικά προσαρμοσμένη στο ρόλο του φύλου (θήλυ) και πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας για έναρξη ορμονοθεραπείας», την οποία και πραγματοποιεί εδώ και αρκετό καιρό.

Ως τρανς γυναίκα πλέον σε διαδικασία φυλομετάβασης, η L.E.F. κατέθεσε μεταγενέστερο αίτημα διεθνούς προστασίας, προσκομίζοντας πληθώρα νέων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και τα ιατρικά έγγραφα από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα», που πραγματοποιεί την ορμονοθεραπεία. Παρόλα αυτά, τα ανωτέρω στοιχεία δεν κρίθηκαν «ουσιώδη» και το μεταγενέστερο αίτημά της για διεθνή προστασία απορρίφθηκε ως «τυπικά απαράδεκτο».

«Σε μια δημοκρατική πολιτεία καμία ανθρώπινη ζωή δεν έχει μικρότερη αξία και σημασία»

«Οι κίνδυνοι στους οποίους θα εκτεθεί απειλούν την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά της και για αυτόν τον λόγο κατά την εξέταση του αιτήματός της θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στους ισχυρισμούς της όσο και στα έγγραφα που αποδεικνύουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο αυτούς τους ισχυρισμούς. Με την προαναφερόμενη απόφαση η L.Ε.F. εξακολουθεί να στερείται τα δικαιώματά της ως αναγνωρισμένη πρόσφυγας, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να προχωρήσει  στις απαιτούμενες ενέργειες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου της» επισημαίνεται από την νομική υπηρεσία του Κέντρου Διοτίμα.

Το καθεστώς στο Μαρόκο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση του 2018 από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Conseil civil de lutte contre toutes les formes de discrimination), οι κακοποιητικές πρακτικές εναντίον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αποτελούν καθημερινότητα στο Μαρόκο, περιλαμβάνοντας εισβολές σε σπίτια φερόμενων γκέι ζευγαριών, επιθέσεις, σωματικούς εξευτελισμούς, απογύμνωση και βιντεοσκόπηση.

Τα διεμφυλικά άτομα δε θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα: Περιστατικά παρενοχλήσεων, λεκτικής και ψυχολογικής βίας σε δημόσιους χώρους, ακόμα και λιντσάρισμα έχουν καταγραφεί, ιδίως, εναντίον ατόμων που βρίσκονται σε διαδικασία φυλομετάβασης.

Συνεχείς είναι οι θεσμικές απειλές σύλληψης και καταδίκης, σύμφωνα με το άρθρο 489 του Ποινικού Κώδικα του Μαρόκου. Άλλωστε το δίκαιο της χώρας όχι μόνο δεν προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από εγκλήματα μίσους, αλλά ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία και τη διεμφυλική ταυτότητα, προβλέποντας φυλάκιση και πρόστιμο.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα