back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Eυρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – Ανησυχία για εισαγόμενα και εγχώρια κρουσμάτα Covid-19

Διαβάστε επίσης

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, συζητείται σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τηλεδιάσκεψη συγκαλείται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιβεβαίωση 50 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα το περασμένο 24ωρο. Από αυτά, τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν.

Οπως δήλωσε στην Καθημερινή ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης ξεκινά το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων σε παντός είδους επιχειρήσεις και υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Οπως ανέφερε ο κύριος Μπίνης, από την ερχόμενη Τετάρτη ελεγκτικά κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν –ανάλογα με την περίπτωση– η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι λιμενικές αρχές και οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, θα ξεκινήσουν ελέγχους σε όλου του τύπου τις επιχειρήσεις, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανεμπορίου μέχρι μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. με στόχο αφενός να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης του SARS-CoV-2, αφετέρου εάν εφαρμόζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία.

Αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα χερσαία σύνορα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει τις αποφάσεις της.

Ανέφερε ακόμη πως το σύστημα στοχευμένων ελέγχων και ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων που οργάνωσαν οι ελληνικές αρχές μέχρι στιγμής «δουλεύει καλά» και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιούλιου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά.

Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση έχει αναδιατάξει τα δειγματοληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

Παράλληλα έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας, που όπως είπε, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας» είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως «τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, και που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί».

Η αποτροπή επέκτασης  του αριθμού των κρουσμάτων είναι πρώτιστης σημασίας. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα χθεσινά 50 νέα κρούσματα κορονοϊού, λίγο παραπάνω από τα μισά ήταν εισαγόμενα. Συγκεκριμένα, τα 27 αφορούν ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ 23 είναι τα εγχώρια, κάτι που σήμανε «καμπάνα κινδύνου» και όχι απλό «καμπανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης».

Τα 23 εγχώρια κρούσματα, «μοιράζονται» ως εξής:

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης
Όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα, τα 24 αφορούν ελέγχους που έγιναν σε χερσαία σύνορα, αεροδρόμια ή λιμάνια, ενώ τρία αφορούν εισαγόμενα κρούσματα από ασθενείς που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Η ανησυχία της κυβέρνησης για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων κορονοϊού εκφράστηκε χθες και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» είπε χθες ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%», είπε ο κ. Πέτσας .

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ωστόσο ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό». «Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί!», συνέχισε και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα