back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δέκα συλλήψεις για τα επεισόδια στο Σύνταγμα – Έξι αστυνομικοί τραυματίες – Ξανακαθάρισαν οι ζαρντινιέρες

Διαβάστε επίσης

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Ξανακαθάρισαν οι ζαρντινιέρες – Φυτεύτηκαν καινούργια φυτά

Καθαρές είναι και πάλι οι ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου. Συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων έσβησαν τα σπρέι ενώ από τη διεύθυνση πρασίνου αντικαταστάθηκαν τα φυτά που ξεριζώθηκαν.

Χτες ομάδα αγνώστων με καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες, στο ύψος την πλατείας Συντάγματος, επιχείρησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό επί της Βασιλίσσης Σοφίας, που ήταν ο φραγμός με κλούβες της Αστυνομίας στο σημείο που είναι τα λουλουδάδικα.

Ακολούθησε «βροχή» από μολότωφ με την αστυνομία να απαντάει κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσει. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας με εποχούμενες μονάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ μέχρι τα Προπυλαια και δυνάμεις των ΜΑΤ περιμετρικά της πλατειας Συντάγματος, με την ατμόσφαιρα για πολύ ώρα να είναι αποπνικτική λόγω των χημικών και των δακρυγόνων. Η πορεία της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διαλύθηκε αμέσως μετά τα επεισόδια, με τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ωστόσο να παραμένουν στο Σύνταγμα όπου ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους μετά τις 10 το βράδυ.

Κατά την διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν για ακόμη μια φορά φθορές σε ζαρντινιέρες της πλατείας Συντάγματος και της Πανεπιστημίου από το ύψος της πλατείας Συντάγματος μέχρι τα Προπύλαια, με τους αγνώστους να γράφουν με  σπρέι συνθήματα σε ζαρντινιέρες του μεγάλου περιπάτου και σε πολλές περιπτώσεις ξερίζωσαν πολλά φυτά από μέσα τα οποία και «εκτόξευσαν» στις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, οι άγνωστοι αναποδογύρισαν γλάστρες στον δρόμο της Γεωργίου του Α’ προκαλώντας φθορές και στα ξενοδοχεία king George και Μεγάλη Βρετάνια σπάζοντας μάρμαρα από τα εξωτερικά σκαλοπάτια τα οποία χρησιμοποίησαν ως «πολεμοφόδια» κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Τέλος, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με παρακρατικές μεθόδους της κυβέρνησης για  να σπάσει τις κινητοποιήσεις για τις διαδηλώσεις.
Την «γνωστό σκηνικό» οργανωμένης προσπάθειας της κυβέρνησης και της Αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων κατήγγειλαν τα μέλη του ΠΑΜΕ αμέσως μετά τα επεισόδια. Οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι «οι ομάδες που τα προκάλεσαν, είχαν στόχο, να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών – λαϊκών αγώνων».

[su_slider source=”media: 238743,238744,238746,238747,238748,238749,238750,238751″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για τα επεισόδια

Τα επεισόδια έξω από τη Βουλή προσκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση στην Ολομέλεια, λίγο πριν από την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μέσω των εκπροσώπων τους κατήγγειλαν προβοκάτσια της αστυνομίας, προκειμένου να διαλυθεί βίαια η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ζητώντας την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως κατήγγειλε ότι 1.000 άτομα επιτέθηκαν εναντίον δυνάμεων της αστυνομίας και έριξαν 15 μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 αστυνομικοί. Ήδη είπε ότι έχουν γίνει 9 συλλήψεις και 8 προσαγωγές, ενώ βρέθηκαν αχρησιμοποίητες μολότοφ, καταγγέλλοντας παράλληλα σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης και τραυματισμού ανθρώπων.

Για προβοκατόρικο και οργανωμένο σχέδιο να διαλυθεί η διαδήλωση έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης.

Κώστας Κορέλης, Δημήτρης Πέρρος, Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα