back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για προστασία πρώτης κατοικίας – 4.000 ιδιοκτήτες στην ΕΚΠΟΙΖΩ

Διαβάστε επίσης

Τέλος Ιουλίου  εκπνέει η προθεσμία για προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ή έχουν επιχειρηθεί να υποβληθούν από δανειολήπτες μέσω της ΕΚΠΟΙΖΩ στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα η διαδικασία. 

Χαρακτηριστικό της εικόνας με τα «κόκκινα δάνεια» αποτελεί το γεγονός ότι, μέσα σε ένα χρόνο έχουν απευθυνθεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ περισσότεροι από 4.000 καταναλωτές σε μια προσπάθεια να βρουν « σανίδα» σωτηρίας  σχετικά με την δαιδαλώδη διαδικασία υποβολής στοιχείων και αντίστοιχων δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από αυτούς, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, κατάφεραν μόλις 44 άτομα να εισέλθουν στο σύστημα ( δηλαδή να γίνει δεκτή η αίτηση τους) ώστε να ανοίξει το σύστημα μόνο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις τράπεζες που έχουν λάβει δάνεια. Η συνέχεια είναι ακόμη χειρότερη καθώς από αυτούς τους  44, κατάφεραν μόλις οι 22 να βρουν λύση διακανονισμού και προστασίας της κατοικίας τους μέσω του νόμου Κατσέλη. Για τους  υπόλοιπους 22 απορρίφθηκαν οι προτάσεις τους από τις τράπεζες.

«Είναι αστεία τα νούμερα τα οποία έχουν ικανοποιήσει τους καταναλωτές για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση αυτό το πλαίσιο», τόνισε στον Αθήνα 9.84 η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Τα 4.000 αυτά άτομα- προσέθεσε- έχουν απευθυνθεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά δυστυχώς για την συντριπτική πλειοψηφία, ακριβώς λόγω του ότι  υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις και κριτήρια για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη, παρατηρείται το ίδιο σχεδόν φαινόμενο με την πλατφόρμα να τους «πετάει» έξω και να μην μπορούν ούτε καν να καταθέσουν δικαιολογητικά και προτάσεις.  Κατά συνέπεια οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και  λίγος είναι τελικά ο κόσμος που καταφέρνει να πάρει το «πράσινο φως» από την πλατφόρμα για την υπαγωγή του στο καθεστώς προστασίας της κατοικίας του μέσω συμφωνημένου διακανονισμού με τις τράπεζες. Άρα, ο ισχύον νόμος  για την προστασία της πρώτης κατοικίας φαίνεται πλέον ότι στην πράξη απέβη άκαρπος και χωρίς ουσία».

Τέλος, η κ. Καλαποθαράκου δηλώνει ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ θα ασκήσει μέσα στο επόμενο διάστημα πίεση προς την πολιτεία προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο που θα προστατεύει πραγματικά την πρώτη κατοικία, ενώ εκφράζει φόβους ότι μετά την λήξη της ημερομηνίας του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ( την 31η Ιουλίου) ενδέχεται να αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια με γνώμονα το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού και τα κλειστά καταστήματα έφεραν σημαντικές επιπτώσεις σε τζίρο και εισόδημα σε όλες τις κατηγορίες (από τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι στους απλούς εργαζόμενους).

Κώστας Κορέλης
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα