back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τις δημόσιες συναθροίσεις – Ποιές αλλαγές έκανε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια, αφού προηγηθούν οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σε νέες νομοτεχνικές αλλαγές προχώρησε νωρίτερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προκειμένου να φέρει ακόμη πιο κοντά το ΚΙΝΑΛ που παρότι προανήγγειλε υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, έθεσε νέες ενστάσεις αναφορικά με το βάρος της αστικής ευθύνης του διοργανωτή, που έγιναν αποδεκτές.

Επίσης, εκτός από την αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται χωρίς γνωστοποίηση, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι έκτακτες συναθροίσεις, ενώ σε περιπτώσεις διοργάνωσης αντισυγκέντρωσης η δεύτερη δεν θα απαγορεύεται αλλά η αστυνομία θα πρέπει να υποδεικνύει άλλο χώρο από την συγκέντρωση.

Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ένταση  αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε η αξιωματική αντιπολίτευση και το Μερα 25 και στηρίχθηκε από το ΚΚΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αυριανή συνεδρίαση, καθώς αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών..

Αναλυτικά οι αλλαγές επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή προβληματισμούς που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου (=Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής), μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 (=Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης), η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό».

Επίσης στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 (=Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4.), η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4». Σημειώνεται ότι το άρθρο 4, με τίτλο «Υποχρεώσεις οργανωτή» προβλέπει τα εξής: «Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο. Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης:

α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα,

γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις, γιατί καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα και υπακούει στην κοινή λογική, εξέφρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλης, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Χρυσοχοϊδης: «Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία μας στις συγκεντρώσεις»

«Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία μας στις συγκεντρώσεις» είπε ο υπουργός, που νωρίτερα προχώρησε σε νέες νομοτεχνικές αλλαγές, προκειμένου να φέρει πιο κοντά το ΚΙΝΑΛ, που αν και προανήγγειλε υπερψήφιση επί της αρχής, ζητά την κατάργηση της αστικής ευθύνης του διοργανωτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν τις διαδηλώσεις, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση αναμένονται και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Βαρουφάκης: «Μην καταργείτε τις αυθόρμητες διαδηλώσεις που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγματικής μας ιστορίας»

«Είμαστε λαός της ανυπακοής, μην καταργείτε τις αυθόρμητες διαδηλώσεις που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγματικής μας ιστορίας» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις εκτιμώντας ότι επειδή θα υπάρξει και επιβολή πέμπτου μνημονίου το φθινόπωρο η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την καταστολή και την κρατική βια.

Στέλλα Παπαμιχαήλ , ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα