back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Σπύρος Βασιλάκος στον Αθήνα 9.84: Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο ο Ευρωπαικός κόμβος διαστήματος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός για το ευρυζωνικό δίκτυο Διαστήματος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»).

Η τελική επιλογή τοποθεσίας θα γίνει ανάμεσα στο Αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος» στο Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας, όπως έγινε γνωστό από την ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

“Αρισταρχος” στον Χελμό

“Τα οφέλη θα είναι σημαντικά σε επιστημονικό και σε οικονομικό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα γίνεται έρευνα αιχμής σε τομείς των τεχνολογιών αλλά και της επιστήμης, που λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία ανάπτυξης» ανέφερε στον “Αθήνα 9.84” ο κ. Σπύρος Βασιλάκος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.

Τηλεσκόπιο Κρυονερίου

Οπως εξήγησε ο κ. Σπ.Βασιλάκος στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” και τον Γιώργο Αποστολίδη, «όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του σταθμού που θα επιλεγεί, είτε στο Κρυονέρι είτε στην Κυλλήνη Κορινθίας, αυτός θα αποτελέσει κομβική υποδομή στη νέα γενιά των ευρωπαικών τηλεπικοινωνικών δικτύων, που συνδυάζουν επίγειους σταθμούς με δορυφορικά δίκτυα για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πολύ υψηλής ταχύτητας «fibre in the sky. Εδώ πλέον το ρόλο της οπτικής ίνας θα έχουν τα λέηζερς. Με την τεχνολογία 5G η διαδικασία μετάδοσης των δεδομένων γίνεται εφικτή ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας συνιστά απόδειξη για την επάρκεια της υποδομής που υπάρχει και στα δύο ελληνικά Αστεροσκοπεία».

Ο κ Βασιλάκος πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο θα επισκεφθούν τη χώρα μας κλιμάκια του Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος προκειμένου να κάνουν αυτοψία για την επιλογή της τοποθεσίας του πρώτου επίγειου σταθμού για το ευρυζωνικό δίκτυο Διαστήματος. Στην συνέχεια, θα συντάξουν την τελική έκθεση και θα ακολουθήσει η επιλογή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα