back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Άνγκελα Μέρκελ ζητά άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και αλληλεγγύη εντός ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα σε άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να μην καθυστερήσει η παροχή οικονομικής στήριξης στα πληττόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η γερμανίδα καγκελάριος, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου, χαρακτήρισε την πανδημία τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η ΕΕ στην ιστορία της, με την ύφεση στην Ευρωζώνη για την τρέχουσα χρονιά να εκτιμάται στο 8,7%.

“Η Ευρώπη θα αναδυθεί από την κρίση ισχυρότερη από ποτέ, εάν ενισχύσουμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη”, τόνισε, μιλώντας στα μέλη του ΕΚ, τα οποία φορούσαν μάσκες και κάθονταν σε απόσταση μεταξύ τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι το βάθος των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη χρειάζεται να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς και ότι διαβλέπει αυτή τη διάθεση σε όλες τις πλευρές. “Επιθυμούμε να επιτύχουμε συμφωνία σύντομα. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Εύχομαι να επιτύχουμε συμφωνία εντός του καλοκαιριού”, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ προειδοποίησε ότι σε πολλά κράτη-μέλη οι ευρωσκεπτικιστές καραδοκούν, ώστε να εκμεταλλευτούν την κρίση για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Αναφερόμενη στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τόνισε ότι, παρότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση μίας καλής λύσης, “πρέπει να προετοιμαστούμε και για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία”.

Πέραν αυτών, η καγκελάριος επεσήμανε ότι η γερμανική προεδρία έχει ως προτεραιότητα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ άλλα θέματα στην ατζέντα είναι η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα