back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας: «Η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική εκπαίδευση»

Διαβάστε επίσης

Μία εξαιρετική έκθεση, όπου αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελληνικής Παιδείας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, ετοίμασε από τα εκθέματά του, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, που βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Παράλληλα κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» η έκθεση αυτή να βρεθεί σε 15 πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.

«Η έκθεση που ετοιμάσαμε αναδεικνύει πώς η ελληνική Παιδεία «αγκάλιασε» πραγματικά το κοσμοϊστορικό γεγονός της Επανάστασης και την ιστορική αλήθεια για αυτό το μεγάλο γεγονός του έθνους μας», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας Παύλος Μπαλογιάννης.

«Η έκθεση έχει τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική εκπαίδευση» και θέμα το πως παρουσιάστηκε η ελληνική επανάσταση στα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα σχολαρχεία κλπ. και αφορά μια περίοδο περίπου 200 χρόνων» εξηγεί ο κ. Μπαλογιάννης. «Επίσης στα ελληνικά σχολεία της Κύπρου της Κωνσταντινούπολης , της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, στα σχολεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αμερικής. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Κάθε χώρα είδε την ελληνική επανάσταση με το δικό της τρόπο π.χ. στην πρώην Σοβιετική Ένωση γίνεται λόγος για ταξική επανάσταση ενώ στην Αμερική την είδαν με πιο εθνική και πατριωτική διάθεση».

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

«Η έκθεση χωρίζεται σε διάφορες ενότητες, δηλαδή, πως παρουσιάζεται η επανάσταση στους χάρτες ή στα αναγνωστικά βιβλία, τα λογοτεχνικά βιβλία, τα εγχειρίδια Ιστορίας, στα σχολικά περιοδικά, στα εξώφυλλα των τετραδίων, στο μάθημα της καλλιγραφίας. Υπάρχει ενότητα που αφορά στην εικονογράφησησή της, αφίσες από σχολικές γιορτές της 25ης Μαρτίου κλπ.
Αν εγκριθεί η  πρότασή μας από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η έκθεση ταξιδέψει σε 15 πόλεις της Ελλάδας θα πλαισιώνεται και από ομιλίες ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη. Σκοπός μας να αναδειχθεί σε κάθε πόλη η τοπική Ιστορία, που αφορά στο 1821» καταλήγει ο κ. Μπαλογιάννης.

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, είναι  ένα ίδρυμα μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, η δημιουργία του οποίου οφείλεται στον προσωπικό κόπο και το μεράκι του δημιουργού του, ο οποίος αναζήτησε το υλικό σε παλαιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το μουσείο άνοιξε στα τέλη του 2015 και στεγάζεται σε έναν παλιό κινηματογράφο, ο οποίος ανακαινίστηκε με έξοδα του κ. Μπαλογιάννη. Μέχρι σήμερα το μουσείο αυτοχρηματοδοτείται. Το εισιτήριο εισόδου είναι 3 ευρώ για τα παιδιά, 5 για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα γκρουπ.

Σκοπός

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές του Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα, με το παλαιότερο έκθεμα να χρονολογείται από το 1500 μ.Χ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Τα εκθέματα

Εκτίθενται περισσότερα από 1.500 βιβλία και αντικείμενα ελληνικής εκπαίδευσης και παιδείας, από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Μεταξύ των εκθεμάτων, υπάρχουν βιβλία, τετράδια, σχολικά αντικείμενα από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το σχολαρχείο, το γυμνάσιο και το λύκειο, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, καθώς και παλιές, αυθεντικές εκδόσεις έργων των μεγάλων Ελλήνων διδασκάλων (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Κων/νου Κούμα κά) του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Στο μουσείο φιλοξενούνται ακόμη βιβλία της περιόδου 1500-1830, που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κά, μύθοι του Αισώπου σε αυθεντικές εκδόσεις (1600 -1850), αλλά και παραμύθια του 19ου και 20ού αιώνα, από τους σπουδαιότερους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας.

Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή στο Μουσείο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα