back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Διαβάστε επίσης

Οι ομάδες διάσωσης συνέχισαν σήμερα «τη μάχη με τον χρόνο» στο ιαπωνικό νησί Κιούσου (στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας) για τη διάσωση κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, την ώρα που αναμένονται και νέες ισχυρές βροχές.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο 50 ανθρώπων, ενώ δύο ακόμα έχουν υποστεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για να αναφερθεί ένας θάνατος που δεν έχει ακόμα επίσημα πιστοποιηθεί από γιατρό. Επίσης, 14 άνθρωποι αγνοούνται.

Ισχυρές βροχές αναμένονται και τις επόμενες ημέρες, πλήττοντας τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, όπως προέβλεψε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, ενώ μείωσε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού για τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που είχε προηγουμένως αυξηθεί στην ανώτατη κλίμακα.

«Είναι μια μάχη με τον χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιουτάρο Χαμασάκι, επικεφαλής της περιοχής Κουμαμότο, που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες από το πρωί του Σαββάτου στο νησί Κιούσου. «Πρέπει πραγματικά να αυξήσουμε τον ρυθμό καθώς ο χρόνος πιέζει. Δεν θα εγκαταλείψουμε».

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των μελών των ομάδων διάσωσης που έχουν κινητοποιηθεί (αστυνομικοί, πυροσβέστες, μέλη της ακτοφυλακής και των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας) σε 80.000.

Τα νερά έχουν παρασύρει γέφυρες και έχουν αποκλείσει δρόμους στο Κιούσου, αναγκάζοντας τους διασώστες να επεμβαίνουν μόνο με βάρκες ή με ελικόπτερο. Στην Ομούτα (στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιούσου), δεκάδες παιδιά πέρασαν την περασμένη νύχτα στον όροφο του δημοτικού σχολείου, καθώς πλημμύρισε το ισόγειο του κτιρίου. Διασώθηκαν σήμερα το πρωί.

«Τα ντουλάπια με τα παπούτσια παρασύρθηκαν (από τα νερά) και τα παπούτσια επέπλεαν», δήλωσε ένα κορίτσι 11 ετών που ρωτήθηκε από τοπική εφημερίδα. «Παιδιά έκλαιγαν διότι ανησυχούσαν που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και οι ισχυρές βροχές τους τρόμαζαν».

 

Ο Κεντάρο Όισι, που συχνά οργανώνει εκδρομές ράφτινγκ για τουρίστες στο Χιτογιόσι, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι του ζητήθηκε να βοηθήσει τους κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά. «Κάνω ράφτινγκ εδώ και 20 χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί να πλέω στους δρόμους της πόλης».

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και οι 14 άνθρωποι σε ένα γηροκομείο που δεν κατάφεραν να το εγκαταλείψουν όταν τα νερά πλημμύρισαν το κτίριο.

«Όλο το ισόγειο πλημμύρισε, δεν μπορέσαμε να το προσεγγίσουμε. Ορισμένοι (κάτοικοι) κατέφυγαν στον πρώτο όροφο. Ποτέ δεν είχα δει κάτι τέτοιο», δήλωσε μέλος της ομάδας διάσωσης στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό NHK.

Η διαδικασία εκκένωσης των κατοίκων περιπλέχθηκε από τον φόβο του κορονοϊού, παρόλο που η ίδια η Ιαπωνία σε γενικές γραμμές δεν έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την πανδημία, με λιγότερους από 1.000 θανάτους για συνολικά περίπου 20.000 κρούσματα.

Η ανάγκη να τηρηθεί μια φυσική απόσταση περιόρισε την δυνατότητα υποδοχής των κέντρων έκτακτης φιλοξενίας, την ώρα που οι συστάσεις για εκκένωση όχι υποχρεωτικό μέτρο αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στην πόλη Γιατσουσίρο, οι αρχές μετέτρεψαν ένα γυμναστήριο σε καταφύγιο, όπου οι οικογένειες διαχωρίζονται από παραβάν από χαρτόνι για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι κάτοικοι προτίμησαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους, καθώς φοβούνται μήπως προσβληθούν από τον ιό μέσα σε ένα καταφύγιο.

Για την τοπική οικονομική ζωή, που έχει ήδη πληγεί από την πτώση του τουρισμού λόγω της πανδημίας, αυτή η φυσική καταστροφή ενέσκηψε στη χειρότερη στιγμή.

«Σε αυτό το εξαιρετικό μέρος ήρθαν τα πάνω κάτω μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούτζι Χασιμότο, επικεφαλής του γραφείου τουρισμού του Γιατσουσίρο, μιας πόλης γνωστής για τις ιαματικές της πηγές.

Η εποχή των βροχών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, μια περίοδο με υψηλούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει εξίσου ρόλο διότι μια ατμόσφαιρα πιο ζεστή κρατά περισσότερο νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο και την ένταση ακραίων βροχοπτώσεων.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα