back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η FSB κατηγορεί γνωστό Ρώσο πρώην δημοσιογράφο για εσχάτη προδοσία

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην δημοσιογράφος και σύμβουλος του γενικού διευθυντή της κρατικής εταιρείας Roskosmos Ιβάν Σαφρόνοφ συνελήφθη την Τρίτη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στη Μόσχα, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) λέγοντας ότι παρέδιδε μυστικές πληροφορίες σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την οποία δεν κατονομάζει.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η FSB δείχνει πράκτορες της υπηρεσίας να συλλαμβάνουν τον Σαφρόνοφ έξω από το σπίτι του στη Μόσχα και να του κάνουν σωματική έρευνα πριν τον επιβιβάσουν στο βανάκι της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εκδοχή της FSB, ο Σαφρόνοφ «εκτελούσε εντολές μιας εκ των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ, συγκέντρωνε και παρέδιδε στον εκπρόσωπο της στοιχεία σχετικά με την στρατιωτικό-τεχνολογική συνεργασία, την άμυνα και ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία συνιστούν κρατικά μυστικά».

Η Roskosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι η κατηγορίες εναντίον του δεν σχετίζονται με την θέση που είχε ως σύμβουλος επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, στην οποία απασχολείτο από τον Μάιο.

Ο ίδιος ο Ρογκόζιν δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ο Σαφρόνοφ δεν είχε πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες, ενώ αναφερόμενος στον σύμβουλό του δήλωσε ότι «δεν αμφέβαλα για τον υψηλό του επαγγελματισμό και το προσωπικό του ήθος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει «η σύλληψη του δεν σχετίζεται με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα, με την οποία ασχολείτο ο Ιβάν Σαφρόνοφ».

«Αλλά δυστυχώς παρόμοιες κατηγορίες έχουν αποδοθεί. Γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας έχει πολλή δουλειά, πολλές ανησυχίες και κάνουν πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ Ολεγκ Ελισέγεφ δήλωσε στο Reuters ότι ο Σαφρόνοφ έχει προφυλακισθεί, δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει μαζί του και στην ουσία δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Η κατηγορία “περί εσχάτης προδοσίας” επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών, ενώ η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Έξω από το κτίριο της από το κτίριο της FSB στη Μόσχα, δημοσιογράφοι ξεκίνησαν τις ατομικές πικετοφορίες σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ιβάν Σαφρόνοφ. Συνελήφθησαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, με την αιτιολογία ότι παραβίασαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα