back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινητοποίηση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών

Διαβάστε επίσης

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές με συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας και εν συνεχεία με πορεία στο υπουργείο οικονομικών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης απέχουν από την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων από χθες, 2 Ιουλίου, σε ΑΑΔΕ και ΕΡΓΑΝΗ.

Κάνουν λόγο για τεράστιο φόρτο εργασίας κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ειδικά στα λογιστικά γραφεία, με εξουθενωτικά ωράρια, κατηγορώντας γι’ αυτήν την κατάσταση την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση της η επιτροπή αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “κάθε χρόνο το αστικό κράτος με όλες τις κυβερνήσεις μας φόρτωνε περισσότερες ευθύνες και κάθε χρόνο ακούγαμε βαρύγδουπες υποσχέσεις του τύπου «αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε διακοπές».

Τα αιτήματα των λογιστών

Στην ίδια ανακοίνωση αναγράφονται τα αιτήματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών:

“• Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και για τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ και στο «ΕΡΓΑΝΗ». Παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον έως 30/9/2020. Μεταφορά όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου την 15/09 με σκοπό ο Αύγουστος να καθιερωθεί μήνας ανάπαυσης των λογιστών. Nα μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.

• Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντιλαϊκών νόμων. Καμία απόλυση. Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.

• Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.

• Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους λογιστές και εργαζόμενους με ΔΠΥ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Απαλλαγή των α/α λογιστών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.

• Την άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές”

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα