back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Ο Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Ο υψηλόβαθμος  Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση  της γαλλικής προεδρίας.

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έγινε αποδεκτή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης. Είναι μία αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα» που θα ακολουθήσει έναν «νέο (πολιτικό) δρόμο» για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο κ. Μακρόν αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις με στόχο να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Ερωτήματα σε ό,τι αφορά το έργο του κ. Φιλίπ είχαν προκληθεί από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πως επιθυμεί να «αναβιώσει» την προεδρία του.

Στους ανασχηματισμούς της γαλλικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υποβάλλει την παραίτησή του πριν από τον διορισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μπορεί εκ νέου να επανατοποθετηθεί στο αξίωμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδες της περιφέρειας ότι μια από τις μεταρρυθμίσεις που θα ήθελε να προωθήσει στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να χαράξει “ένα νέο δρόμο” με “μια νέα ομάδα”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως έναν ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

“Θα πρέπει να κάνω επιλογές για να ηγηθώ σε αυτό το νέο δρόμο. Είναι οι νέοι στόχοι της ανεξαρτησίας, της ανοικοδόμησης, της συμφιλίωσης και των νέων μεθόδων που θα εφαρμοστούν. Πίσω θα υπάρχει μια νέα ομάδα”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για το αν θα διατηρηθεί επικεφαλής αυτής της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που είναι στη θέση αυτή από την εκλογή του το 2017.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα