back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Εργαζόμενοι, επαγγελματίες και κάτοικοι της Αθήνας δεν είναι πειραματόζωα

Διαβάστε επίσης

«Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Αθήνας δεν είναι πειραματόζωα», τονίζει η Ανοιχτή Πόλη με φόντο την 3η τυπικά συνεδρίαση, χθες, της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης για την πιλοτική φάση του «Μεγάλου Περιπάτου», στην οποία για πρώτη φορά, έγινε ακρόαση φορέων.

Ο δημοτικός συνδυασμός του Νάσου Ηλιόπουλου, επιμένοντας στο θέμα των χρήσεων, σημειώνει ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σχέδιο για την προστασία της κατοικίας, του λιανεμπορίου και της μεταποίησης χαμηλής όχλησης.

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

Μόλις χθες, Πέμπτη 2 Ιουλίου, στην 3η τυπικά συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης για την πιλοτική φάση του «Μεγάλου Περιπάτου», έγινε για πρώτη φορά ακρόαση φορέων. Έτσι, το ουσιαστικό έργο της Επιτροπής ξεκίνησε σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε τη δοκιμαστική εφαρμογή του σχεδίου με προϋπόθεση τη συγκρότηση δύο επιτροπών, έστω κι αν στην πορεία αυτές συγχωνεύτηκαν.

Εκτός από την επισήμανση της απαράδεκτης καθυστέρησης στη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής, στην Ανοιχτή Πόλη επιμένουμε ότι οι εργασίες της, βασικό αντικείμενο των οποίων είναι η διαβούλευση, οφείλουν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, όπως συμβαίνει με τα Δημοτικά Συμβούλια.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή παρέμβασης, θέσαμε και πάλι το ζήτημα των χρήσεων στο κέντρο της πόλης με βασική μέριμνα την αποφυγή της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού. Δυστυχώς, καθώς το ΕΠΣ δεν ασχολείται με τις χρήσεις, φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σχέδιο για την προστασία της κατοικίας, του λιανεμπορίου και της μεταποίησης χαμηλής όχλησης.

Ωστόσο, η πραγματική μας έκπληξη ήταν όταν ακούσαμε μέλη της Επιτροπής να επαναφέρουν, μεταξύ άλλων, το σενάριο συνολικής πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε τα εξής: η λειτουργία της Επιτροπής στηρίζεται αποκλειστικά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αφορά συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Αθήνας δεν είναι πειραματόζωα. Η έλλειψη διαβούλευσης και σεβασμού των αποφάσεων έχει ήδη τραυματίσει την καθημερινότητα της πόλης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα