back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύψας: Κάνουμε ένα τεράστιο πείραμα για τουρισμό σε καιρό πανδημίας

Διαβάστε επίσης

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο μεγάλο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο κ. Σύψας αναφερόμενος στην υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) από κάθε επισκέπτη στη χώρα, τόνισε: «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα. Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι σε ένα τυχαίο δείγμα. Και βέβαια γνωρίζουμε πού πηγαίνει ο τουρίστας, γνωρίζουμε τον αριθμό του κινητού του ώστε να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που κάτι πάει ανάποδα».

«Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το σχέδιο. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10-14 μέρες θα έχουμε μια εικόνα ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε τα πράγματα να είναι διαχειρίσιμα», ανέφερε ακόμη ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι το άνοιγμα του τουρισμού ξεκινά από ένα ασφαλές σημείο, καθώς ο δείκτης αναπαραγωγής του κορωνοϊού είναι κάτω από το 0,5 στη χώρα μας.

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνεκτιμώνται, όπως είναι ο αριθμός των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε από ένα πολύ καλό σημείο», συμπλήρωσε.
Σύψας: Αν δούμε διασπορά κρουσμάτων ίσως αλλάξουν οι ταξιδιωτικές οδηγίες

Σε ερώτηση για το τι θα προκαλέσει αλλαγή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τον τουρισμό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε: «Αν δούμε αυξητικές τάσεις και κυρίως αν δούμε διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ιδίως αν δούμε ότι κάθε ημέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη, τότε ενδεχομένως να υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών, αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα».

Παράλληλα υπενθύμισε πως τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανά πάσα στιγμή «ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στις χώρες προέλευσης».

Πάντως, ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε- όπως και όλοι οι ειδικοί- ότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα. «Για αυτό απευθυνόμαστε στους πολίτες και λέμε ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει εισαγωγή ασυμπτωματικών ατόμων, πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα της απόστασης. Εάν κάποιος ασυμπτωματικός πάει σε ένα μπαρ με 1.000 άτομα- με τον ένα πάνω στον άλλον- θα έχουμε διασπορά», προειδοποίησε.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα