back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι σχέσεις Ρώσων – Ταλιμπάν “ταλαιπωρούν” τον Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν ενημερώθηκε για την φερόμενη ρωσική απόπειρα καταβολής αμοιβών στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες, επειδή πολλοί αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα της πληροφορίας, σε μια νέα τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για την υπόθεση, που αντικρούεται ωστόσο με όσα σημειώνουν τέσσερις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές καθώς και με την εκτίμηση της CIA που συμπεριέλαβε την πληροφορία σε μια διαβαθμισμένη σύνοψη της τον Μάιο, ώστε να διαδοθεί ευρέως στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν ακούσαμε ποτέ γι’ αυτό, επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν αξιολόγησαν ότι ήταν αυτού του επιπέδου…», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network. «Οι άνθρωποι των υπηρεσιών πληροφοριών… πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι δεν συνέβη καθόλου», πρόσθεσε.

Οι τέσσερις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες έχουν γνώση της πληροφορίας των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ απέκτησαν νέες πληροφορίες που στήριζαν τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ενθάρρυνε μαχητές συμμάχους των Ταλιμπάν να σκοτώνουν Αμερικανούς και δυτικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι οι τελευταίες πληροφορίες οδήγησαν αμερικανούς κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες να αγνοήσουν την αμφισβήτηση των καταγγελιών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (ΝSΑ).

Μία από αυτές τις πηγές και ένα πέμπτο άτομο με γνώση του θέματος τόνισαν ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά υπήρξε εσωτερική συζήτηση σχετικά με το αν η Μόσχα είχε πράγματι καταβάλει χρήματα.

Μια έκτη πηγή ανέφερε ότι η CIA ήταν επαρκώς βέβαιη για την πληροφορία για να την συμπεριλάβει τον Μάιο στο World Intelligence Review της CIA, μια διαβαθμισμένη σύνοψη που αναφέρεται συνήθως ως The Wire.

Το γεγονός αυτό υποσκάπτει ολόκληρο τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν είχε επαληθευτεί η πληροφορία, τόνισε αυτή η πηγή.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με έντονο τρόπο εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία πλήρωνε μαχητές για να σκοτώνουν Αμερικανούς και δυτικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ δέχεται πιέσεις μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την New York Times την Παρασκευή και ένα μεταγενέστερο δημοσίευσα της εφημερίδας που ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε γραπτή ενημέρωση για το θέμα τον Φεβρουάριο.

Αφού το σαββατοκύριακο ο ίδιος ο πρόεδρος είπε ότι δεν ενημερώθηκε για το θέμα, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε έπειτα ότι ο μεγιστάνας πρόεδρος δεν ενημερώθηκε «προσωπικά» αλλά δεν απάντησε εάν έλαβε γραπτή ενημέρωση, αν τη διάβασε και γιατί δεν αντέδρασε πιο επιθετικά αν αυτό συνέβη.

Ο Ο’ Μπράιαν και άλλοι βοηθοί προσπάθησαν να κατευνάσουν την αντιπαράθεση για το τι και το πότε ενημερώθηκε ο Τραμπ, λέγοντας ότι ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος της CIA αποφάσισε να μην ενημερώσει προφορικά τον Τραμπ «επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στην πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών». Αρνήθηκε να πει εάν ο Τραμπ έλαβε κάτι γραπτώς.

«Αυτές είναι σοβαρές καταγγελίες και αν επαληθευτούν, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ο πρόεδρος θα δράσει αποφασιστικά. Εργαζόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες πάνω σε επιλογές» δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, αν και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να μην μάθει ποτέ την αλήθεια για την υπόθεση λόγω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως η Ουάσινγκτον πρέπει να επιβάλει αμέσως κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και πρέπει να το κάνουμε αμέσως», δήλωσε σε συνέντευξη της στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Η Κέιλι ΜακΕνάνι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε πως οι διευθυντές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα ενημερώσουν αργότερα σήμερα Πέμπτη ηγέτες του Κογκρέσου και προέδρους των επιτροπών πληροφοριών.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα