back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπακογιάννης: «Η Πρωτεύουσα έχει μπει σε τροχιά αλλαγής»

Διαβάστε επίσης

«Η Πρωτεύουσα έχει μπει σε μία τροχιά αλλαγής του τρόπου που λειτουργεί, καθαρίζει, φροντίζει τον δημόσιο χώρο της», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Αυτό, μπορεί να γίνει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο ανθρώπινα όταν συμμετέχουν όλοι. Όταν γίνονται μέρος των αλλαγών που οι ίδιοι θέλουν να ζήσουν στις γειτονιές τους», υπογράμμισε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και γυρίζει σελίδα με τις συνέργειες και τη συνεννόηση

Ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ σημείωσε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για συνέργειες μεταξύ δήμων, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων. Ειδικότερα όπως εξήγησε «επενδύσαμε στη λογική της συνεργασίας όλων για να αλλάξουν τα πράγματα στην Αθήνα. Με τη συνεργασία, τις συνέργειες και τη συνεννόηση, καταφέραμε να βρούμε πλέον λύσεις σε προβλήματα που βασανίζουν εδώ και δεκαετίες την πόλη».

«Ο δήμος είναι όλοι. Δεν περιορίζεται στις υπηρεσίες του. Οι άνθρωποι που ζουν σε μία πόλη, πρέπει να έχουν λόγο αλλά και ευθύνη για τις αλλαγές που γίνονται σε αυτήν», υπογράμμισε και τόνισε: «είναι το στοίχημα που βάλαμε από την αρχή για να φέρουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Είναι ο πολιτισμός που περιλαμβάνει και τους πολίτες οι οποίοι αποκτούν πλέον λόγο σε κάθε παρέμβαση που γίνεται, σε κάθε βήμα που κάνει η πόλη στην κατεύθυνση να γίνει πιο ανοιχτή, σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον».

Όπως εξήγησε το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ουσιαστικά προγράμματα που «τρέχουν» στο δήμο.  Καλεί τους κατοίκους της Αθήνας, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και τους φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να «υιοθετήσουν» έναν δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, ένα δέντρο, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Έχει ως βασικό στόχο, οι παρεμβάσεις του να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι νέες τεχνολογίες. Και η πραγματική ζωή, μας δείχνει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται.

Έχουν ήδη υλοποιηθεί με την βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μια σειρά από παρεμβάσεις. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα πλατεία Ομονοίας που ανακατασκευάστηκε πλήρως με την στήριξη ιδιωτικών φορέων. Ακόμη ένα σημαντικό παράδειγμα είναι ο καθαρισμός επιφανειών από γκράφιτι κάτι που γίνεται με μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις σε όλη την Αθήνα. Και αυτό επιτυγχάνεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς. Ήδη κάναμε τέτοιες επιτυχημένες επιχειρήσεις anti-graffiti στην περιοχή της Ομόνοιας, στα Αναφιώτικα και στην Λ. Πατησίων, από την Ομόνοια μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας. Πριν από λίγες ημέρες, καλλιτέχνες υιοθέτησαν και φιλοτέχνησαν τα ΚΑΦΑΟ της Φωκίωνος Νέγρη δίνοντας χρώμα σε όλη την περιοχή. Ο εορταστικός φωτισμός της Αθήνας τα περασμένα Χριστούγεννα, έφτασε σε πλατείες, λεωφόρους, κεντρικές και περιφερειακές οδικές αρτηρίες αλλά και μικρότερους δρόμους και γειτονιές που δεν είχε φτάσει ποτέ στο παρελθόν. Αυτό έγινε σε συνεργασία με 19 εταιρείες και φορείς.

Όμως, στην περίοδο της πανδημίας, το «υιοθέτησε την πόλη σου» έβαλε μία ανεξίτηλη σφραγίδα. Είχαμε τη στήριξη από περίπου 80 εταιρείες και φορείς που βοήθησαν στη δημιουργία και λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων, τη λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι Plus”, τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων καθώς και τη συστηματική απολύμανση των δημόσιων χώρων στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Έχουμε καταφέρει πράγματα που δεν θα μπορούσε να τα κάνει τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά, ούτε ο δημόσιος αλλά ούτε και ο ιδιωτικός τομέας αν λειτουργούσε ο καθένας μόνος του».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες. Η εμβάθυνση αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας όλων των ανθρώπων της Αθήνας. Πορευόμαστε σε μία διαδρομή που αλλάζει την κουλτούρα διοίκησης του δήμου αλλά και την αλλαγή της σχέσης του δήμου με τον πολίτη. Αυτός είναι ο αυτοσκοπός του προγράμματος. Μία νέα κουλτούρα καθημερινότητας που δεν έχει δύο πλευρές που θέλει πολίτες και δήμο στην ίδια πλευρά, όλους μαζί σε μία ομάδα. Γιατί πιστεύουμε ότι, μόνο έτσι μπορεί η Αθήνα να κάνει το επόμενο βήμα της στο μέλλον».

Κλείνοντας ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και γυρίζει σελίδα. Αναδεικνύονται οι δυνατότητές της κάτι που πηγάζει από το προνόμιο της άμεσης επαφής που έχει με τους πολίτες. Σε αυτή την επαφή μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες για πιο ανθρώπινες πόλεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα