back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρισμός – ολική επανεκκίνηση – 235 οι προγραμματισμένες σήμερα αφίξεις διεθνών πτήσεων

Διαβάστε επίσης

Με την υποδοχή πτήσης από το Ανόβερο της Γερμανίας στο Ηράκλειο της Κρήτης εγκαινιάστηκε νωρίτερα το πρωί το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου, ζωντανή μουσική και κεράσματα για τους τουρίστες. 

Συνολικά 235 είναι οι προγραμματισμένες αφίξεις διεθνών πτήσεων ελληνικά αεροδρόμια για σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, στην πρεμιέρα του ανοίγματος στον ελληνικό Τουρισμό.

Συγκεκριμένα, φθάνουν εντός της ημέρας πτήσεις σε Αθήνα και 16 περιφερειακά αεροδρόμια ως εξής:

Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές για την απαρέγκλιτη τήρηση των αυστηρών μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Απευθείας διεθνείς πτήσεις πραγματοποιούντια σε όλα τα αεροδρόμια. Εξαιρούνται ωστόσο έως τις 15 Ιουλίου οι πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Επίσης από σήμερα επαναλειτουργούν πλήρως  και  τα λιμάνια σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Κατάκολο, Ρόδο, Ηράκλειο και Βόλο.

Στα χερσαία σύνορα, επισκέπτες εισέρχονται μόνο από τον Προμαχώνα. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για σοβαρούς λόγους. 

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. “Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμένο” δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων θέτει αυτόματα σε επιφυλακή τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, με την προσοχή να στρέφεται στα νησιά, κυρίως σε αυτά που δεν διαθέτουν επαρκείς νοσοκομειακές μονάδες.

Η διαδικασία για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας περιλαμβάνει μία σειρά από βήματα και οδηγίες, με βασικό χαρακτηριστικό ότι οι ταξιδιώτες δεν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων αν θα υποβληθούν σε τεστ ή όχι.

Ειδική φόρμα

Ειδικότερα, όποιος έρχεται θα πρέπει να συμπληρώσει μία φόρμα online 48 ώρες πριν. Στη συνέχεια λαμβάνει ένα email με ένα κωδικό χωρίς ωστόσο να του γνωστοποιείται αν θα γίνει ή όχι, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι καλύτερο να μην γνωρίζουν ποιοι θα τεσταριστούν από τον ΕΟΔΥ μόλις φτάσουν στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση κρουσμάτων σε κάποιο νησί, το οποίο μάλιστα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομονώσει και να απομακρύνει τα ύποπτα κρούσματα, δεν είναι απίθανο να τεθεί ακόμη και τοπικό lockdown, το οποίο βέβαια δεν θα αποφασιστεί από την μία μέρα στην άλλη, αλλά προφανώς στην περίπτωση που παρουσιαστούν πολλαπλά κρούσματα.

[su_slider source=”media: 233979,233978,233977,233976,233975″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Τι ισχύει

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τη λίστα των χωρών για τις οποίες ανοίγουν οι πύλες της χώρας μας και οι οποίες θα ανανεώνονται ανά δεκαπενθήμερο. Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

-Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+.

-Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

-Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η λίστα

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):

Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα