back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παιδικά Χωριά SOS: Η κοινωνία πρέπει να γίνει σύμμαχος στην παιδική προστασία

Διαβάστε επίσης

Κενά και ελλείψεις στην παιδική προστασία, εντοπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS, ηγετικός φορέας προστασίας των παιδιών με επιστημονική τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία στην Αναδοχή, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους, καθώς προχωρά σταδιακά η εφαρμογή του νόμου για την ταχύτερη αποκατάσταση των παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS, χαιρετίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την προώθησή της οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών.Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στα κρίσιμα σημεία που χρήζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και μιας διαφορετικής, περισσότερο εις βάθος, προσέγγισης, για να μπορέσει ο Νόμος να εφαρμοστεί ποιοτικά και επιτυχημένα.

Όταν ένα παιδί φτάνει στο σύστημα, επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή μια σημαντική δυσκολία, το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να γίνεται από την Πολιτεία είναι η στήριξη της βιολογικής οικογένειας, προκειμένου το παιδί να μην απομακρυνθεί, εφόσον είναι δυνατόν. Αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει σήμερα» επισημαίνει ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής συνηγορίας του οργανισμού.

Με βάση το μητρώο που για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου, τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην παιδική προστασία είναι 82, μεταξύ των οποίων δημόσια, ιδιωτικά και εκκλησιαστικά, ενώ τα παιδιά που ζουν σε αυτά εκτιμώνται έως 3.000. «Όσο η Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται ότι και αυτά τα παιδιά αφορούν το μέλλον της χώρας, θα τα βρίσκει μπροστά της» τονίζει ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαππας.

Με βάση την πολυετή εμπειρία τους, τα στελέχη των Παιδικών Χωριών SOS εκτιμούν ότι – υπό την προϋπόθεση της συστηματικής στήριξης – έως και το 30% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να παραμείνουν με τους βιολογικούς γονείς.

Η παιδική προστασία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή

Πολλές δομές προστασίας παιδιών λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση και χωρίς υποχρεωτικά μέτρα σωστής λειτουργίας, ενώ η υποστελέχωση των δομών του Δημοσίου, κυρίως όσον αφορά το επιστημονικό προσωπικό, είναι δραματική. Υπάρχει άμεση ανάγκη θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει ελάχιστες προδιαγραφές σε εθνικό επίπεδο, όπως τον αριθμό προσωπικού ανάλογα με τα παιδιά που φιλοξενεί, το επίπεδο επιστημονικής κατάρτισής του και τη διεπιστημονικότητα των ομάδων, την κτιριακή επάρκεια αλλά και τη γενικότερη λειτουργία της δομής και τις δραστηριότητες των παιδιών στην κοινότητα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS, προτείνουν σε πρώτο, άμεσο χρόνο:

1. Τη θέσπιση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου που να ορίζει προδιαγραφές λειτουργίας δομών παιδικής προστασίας και που να εγγυάται τη διασφάλιση των σωστών συνθηκών διαβίωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών.

Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ακριβείς διαδικασίες και κανόνες καταγραφής, πιστοποίησης και εποπτείας των Ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, με βάση προδιαγραφές που συνάδουν με τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις και τα διεθνώς αποδεκτά ποιοτικά standards φροντίδας.

2. Τη στελέχωση των δομών του Δημοσίου με επαρκές και κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό

προσωπικό, για τη σωστή φροντίδα των παιδιών και για την προώθηση και εφαρμογή της Αναδοχής.

3. Τη διεύρυνση των συνεργασιών του Δημοσίου με πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς, εξειδικευμένους στο αντικείμενο, ξεπερνώντας την αδυναμία επαρκούς και εξειδικευμένης στελέχωσης των δημόσιων φορέων Εποπτείας που εμπλέκονται.

Σημαντικοί τομείς της αναδοχής όπως το συνταίριασμα (matching) των υποψηφίων γονιών με τα παιδιά, η στήριξη και παρακολούθηση της νέας οικογένειας, αλλά και η εκπαίδευση γονέων και επαγγελματιών, πρέπει να υποστηριχθεί από επαγγελματίες ιδιωτικών και δημοσίων φορέων με έμπρακτη εμπειρία στο πεδίο της Αναδοχής.

4. Στη διεπιστημονική προσέγγιση, όχι μόνο με κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και με ψυχολόγους, της κοινωνικής έρευνας των υποψηφίων και της στήριξης και μεταπαρακολούθησης των αναδόχων και θετών γονέων και των παιδιών.

Το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του SOS Children’s Villages International, που δραστηριοποιείται σε 136 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη φροντίδα των βιολογικών γονιών τους. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τα εξής προγράμματα:

• Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, το Πλαγιάρι στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο • Στέγες Νέων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

• Ξενώνας Βρεφών SOS στην Αθήνα

• Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τον Πειραιά και τις Σάπες Ροδόπης

• Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα και την Πάτρα.

Έλενα Μπρέγιαννη

Δικαίωμα σε Οικογένεια_Παιδικά Χωριά SOS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα