back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κλείνει η συμφωνία για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX, καθώς εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση από τον αμερικανικό οργανισμό DFC.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τον χώρο των Ναυπηγείων επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο επικεφαλής της ONEX Πάνος Ξενοκώστας, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως κρίνεται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του κ. Ξενοκώστα και τον υφιστάμενων μετόχων των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Εκεί αναμένεται να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου με ποσοστό άνω του 50% στην ΟneElefsisShipyards, που θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Onex έχει ζητήσει, από τις αρχές Ιουνίου, από τους υφιστάμενους μετόχους να παραδώσουν τις μετοχές τους, ωστόσο ακόμη οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν απαντήσει.

Άδωνις Γεωργιάδης: Λύση μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Μιλώντας στους εργαζομένους ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι αφού υπάρξει συμφωνία θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου (due diligence) που έχει ζητήσει η DFC για να χρηματοδοτήσει το έργο. Όπως είπε, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 60 ημέρες, οπότε στο “επόμενο θεωρητικά τρίμηνο, όλα αυτά θα έχουν τελειώσει και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συναλλαγή”.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι έχει υπάρξει συμφωνία από τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διαδικασία. Τόνισε, παράλληλα, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει και η υπογραφή του βασικού μετόχου κ. Νίκου Ταβουλάρη για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Πρέπει να πάμε με τη σύμφωνη γνώμη του κύριου Ταβουλάρη να μεταβιβάσουμε τις μετοχές στην ΟΝΕΧ και να συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς και οι τράπεζες, να πάμε στο δικαστήριο με τη διαδικασία του 106Β και να εγκριθεί το επενδυτικό σχήμα βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ακριβώς έγινε και με το Νεώριο της Σύρου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για μια ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο επικεφαλής της Onex σημειώνοντας πως «είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, η οποία ευελπιστώ να συμβεί αύριο ώστε να καταστεί εφικτό να τεθεί η ασφαλιστική δικλείδα για την απρόσκοπτη εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας»

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία. «Όπως και στο Νεώριο, δεν ήρθαμε εδώ για να μειώσουμε θέσεις αλλά για να τις διπλασιάσουμε και τριπλασιάσουμε. Και να ξαναδώ και να ξαναβλέπουμε όλοι το χαμόγελο που έχετε σήμερα στα πρόσωπά σας να είναι μόνιμο από εδώ και πέρα. Γιατί εδώ θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια όχι για τον εαυτό μας αλλά για την παρακαταθήκη που θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Γιατί η Ελλάδα αξίζει να είναι ψηλά και τα ναυπηγεία της στη Νο1 θέση», υπογράμμισε.

«Το όραμα της ΟΝΕΧ, το οποίο μοιράζεται η κυβέρνησή μου, είναι να καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την επένδυση της ΟΝΕΧ, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει πάλι μια ευκολία παγκόσμιας κλάσης, για την υποστήριξη της αυξανόμενης μερίδας πλοίων LNG, του 6ου Αμερικανικού Στόλου, πλωτών δεξαμενών επανυγροποίησης φυσικού αερίου, αμυντικών και εμπορικών πλοίων και πλωτών κατασκευών».

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα