14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες στη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι έχει «ιστορικές ευθύνες» για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε σήμερα υπό άκρα μυστικότητα το Τομπρούκ και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ.

«Η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα τόνισε ότι συζητήθηκε σήμερα η δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, αλλά και το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαράζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως στις σημερινές συνομιλίες συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον «οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου, Αλ Σίσι καθώς επίσης και την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων.

Όπως τόνισε «συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ» ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η επίσκεψη του κ Δένδια που έγινε αιφνιδιαστικά σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας της Αθήνας να εμπλακεί ενεργά στην διαδικασία κατάπαυσης του πυρός και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Γερμανία που αναλαμβάνει μάλιστα από σήμερα την προεδρία της Ε.Ε θέλει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης στην επίλυση της λιβυκής κρίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της, Χάικο Μαας να ζητά χθες να κατονομάζονται πλέον οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η σύγκρουση Γαλλίας – Τουρκίας με φόντο τη Λιβύη. Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι το Παρίσι πληροφόρησε το ΝΑΤΟ πως αναστέλλει τη συμμετοχή του σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνέβη διότι, μετά από έρευνα σχετικά με περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν υποστηρίχθηκαν οι ισχυρισμοί της Γαλλίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα